Ikei jeftinije raditi police u Europi

Autor: Poslovni dnevnik , 16. srpanj 2019. u 21:59
Ikea ima proizvodne pogone na 24 lokacije u devet država i zapošljava 20.000 ljudi/S.I./PIXSELL

Troškovi sirovina previše su visoki u SAD-u u usporedbi s Europom, pojasnili su iz švedske kompanije.

Švedski lanac trgovina namještaja Ikea planira krajem godine zatvoriti jedinu tvornicu u SAD-u, ukidajući tako 300 radnih mjesta, budući da im je jeftinije proizvoditi u Europi i potom uvoziti u Ameriku.

Troškovi sirovina previše su visoki u SAD-u u usporedbi s onima u Europi, što znači i da su cijene "znatno više", poručili su iz kompanije.

"Uložili smo maksimalne napore kako bismo poboljšali i sačuvali konkurentnost tvornice, no troškovni uvjeti, nažalost, nisu na razini koja bi omogućila daljnju proizvodnju u Danvilleu", objasnio je u priopćenju direktor Bert Eades.

Tvornica u Danvilleu u američkoj saveznoj državi Virginiji otvorena je 2008. godine, a proizvodi drvene police i elemente za spremanje odjeće i kućanskih potrepština namijenjene američkom i kanadskom tržištu Zatvaranje pogona najavljeno je za prosinac ove godine.

"U narednim mjesecima učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo podržali naše suradnike u ovom razdoblju promjena i potrage za novim poslom i mogućnostima za obuku", rekao je Eades. Ikea ima proizvodne pogone na 24 lokacije u devet zemalja širom svijeta i zapošljava oko 20.000 radnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close