Ikea gradi jeftine kuće, razvili su revolucionarni stambeni koncept

Autor: Poslovni.hr , 28. lipanj 2019. u 08:35
FOTO: GettyImages

IKEA je osvojila svijet jeftinim namještajem, a sada skreće na sebe pozornost gradnjom pristupačnih kuća, objavio je CNN.

Worthing, grad u južnoj Engleskoj, razmatra prihvaćanje revolucionarnog stambenog koncepta kojeg je razvila kompanija BoKlok – zajednička kompanija tvrtke Skanska (švedska građevinska tvrtka) i Ikea. 

Kako navodi The Guardian, na projektu će raditi tri partnera – Ikea, BoKlok te građevinska tvrtka Skanska specijalizirana za izgradnju niskobudžetnih kuća.

Do sada su izgradili oko 11.000 stanova i kuća širom Švedske, Finske Danske i Norveške, a sada bi u Britaniji trebali izgraditi dodatnih 162.

Suradnja je posljedica naglog rasta cijena najma kao i divljanja cijena na tržištu nekretnina. 

Svi objekti bit će izgrađeni na državnom zemljištu, a lokalne vlasti dobit će 30 posto nekretnina za program socijalnog stanovanja i stambenog zbrinjavana ekonomski ugroženih građana. Preostalih 70 posto pripast će izvršiteljima radova koji će ih potom staviti na tržište po puno nižoj cijeni. Kako piše CNN, riječ je o programu "Left to Live" kompanije BoKLok prema kojemu stanari plaćaju samo onoliko koliko si mogu priuštiti i to nakon što im se obračuna porez koji moraju platiti i ostali životni troškovi. Uglavnom se radi o izdacima od otprilike trećine neto mjesečne plaće, uz stambeni kredit na 25 godina.

Početak gradnje planiran je za rujan 2020. 

Komentirajte prvi

New Report

Close