IKEA zbog sve manje vozača gradi trgovine bliže gradovima

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 11. prosinac 2015. u 07:15
Nova strategija dovest će do uštede prostora zbog manjih parkirališta/Petar Glebov/PIXSELL

IKEA odgovara na pojavu da sve manje mlađih potrošača posjeduje vozačku dozvolu zbog čega se oslanjaju na javni gradski prijevoz.

Švedski trgovac namještajem IKEA napušta dosadašnju strategiju lociranja trgovina pored autocesta, pa će od sada trgovine graditi bliže središtima gradova.

"Prije 10 ili 20 godina IKEA je svoje poslovnice gradila u blizini autoputa. Shvatili smo da je danas ipak puno važnije biti blizu javnog prijevoza", rekao je u četvrtak glavni izvršni direktor Peter Agnefjäll prigodom objave IKEA-inih poslovnih rezultata za ovu godinu. Promjena smještanja IKEA-inih trgovina i približavanje javnoj gradskoj infrastrukturi odgovor je na pojavu da sve manje mlađih potrošača posjeduje vozačku dozvolu, pri čemu se oslanjaju na javni gradski prijevoz.

 

Agnefjäll

Da bi se približili ljudima moramo se približiti javnom prijevozu

"Da bi se približiti ljudima moramo se približiti javnom prijevozu", kaže Agnefjäll, a prenosi CNBC.  Najavio je i promjenu prostornih kapaciteta trgovina. Sadašnjih 328 IKEA-inih prodajnih centara rasprostiru se na prilično velikoj površini, pa je uočena i potreba za uštedom prostora. No, rješenje je već tu, kaže IKEA-in izvršni direktor. "Dok imate javni prijevoz, možete imati i manji parking", zaključuje Agnefjäll. Zaokret u strategiji već je vidljiv u odluci da se nova londonska IKEA gradi u predgrađu Greenwich, pa će time biti najbliža središtu grada. Šveđani navodno razmišljaju o trgovini u ulici Oxford, jednoj od najnapučenijih trgovačkih ulica u Europi.

Zadovoljni rezultatima

Zbog rasta prometa radnicima 105 mil. eura

IKEA grupa u poslovnoj je godini od rujna 2014. do kolovoza 2015. zabilježila 5,5 posto višu neto dobit od 3,5 milijarde eura uz rast prometa preko 11 posto u odnosu na godinu ranije. Prodajni prihodi dosegli su gotovo 32 milijarde eura. Dvoznamenkastom rastu prometa, kažu u IKEA-i, najviše su pridonijela "stara" tradicionalna tržišta, a zadovoljni su i učinkom na novootvorenim tržištima. Dobre financijske rezultate, najavljuju, i ove će godine podijeliti sa svim zaposlenicima i nagraditi ih s ukupno 105 milijuna eura. Od 2013. zaposlenicima je dodijeljeno 305 milijuna eura.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Lakše bi im bilo imati bus vezu, kao West Gate! 😉

New Report

Close