IHS konzultant za istraživanje nafte i plina u FBiH

Autor: Poslovni dnevnik , 07. siječanj 2018. u 22:00
IHS se jedini javio na javni poziv za posao u FBiH vrijedan šest milijuna kuna/Robert Anić/PIXSELL

Britanci će pomoći u izboru kompanije koja će dobiti koncesiju za eksploataciju energenata na području Federacije.

IHS, kompanija za međunarodni konzalting u području energetike iz Velike Britanije, poslala je ponudu na javni poziv vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) u kojoj je izrazila zanimanje za pružanje konzultantskih usluga u postupku pregovora za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na području FBiH. 

Drugim riječima, zadatak IHS-a, ako dobije posao, bit će da pomogne vladi Federacije BiH da izabere kompaniju koja će obavljati istraživanja i moguću eksploataciju nafte, izvijestio je Dnevni Avaz.  Begajeta Habota, iz vladinog povjerenstva koje sudjeluje u odabiru međunarodnog konzultanta, potvrdila je tu informaciju. IHS je zastupao brojne kompanije i vlade, a bio je angažiran i u Hrvatskoj u izradi natječaja za javno nadmetanje za istraživanje nafte. 

Begajeta Habota tvrdi da je javni poziv za posao vrijedan 1,5 milijuna KM (oko šest milijuna kuna) završen 28. prosinca prošle godine i da je jedino britanska kompanija IHS poslala propisanu prijavu, dok je druga kompanija zakasnila.  "IHS je velika konzultantska kuća i želi surađivati s vladom Federacije BiH. Mi ćemo ovog tjedna pregledati dokumentaciju. Zakonski, nema prepreka da jedna kompanija dobije posao, ali vlada će dati posljednju riječ", kaže članica vladinog povjerenstva. 

Stručni međunarodni konzultant za potrebe vlade Federacije BiH treba izraditi natječajnu dokumentaciju te pripremiti i provesti javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na području Federacije, ali i pregovarati s potencijalnim ponuđačem da Federacija BiH dobije najpovoljniji ugovor. Interes za istraživanje nafte ranije je u pismu namjere pokazao francuski naftni div Total, koji je najavio da bi u istraživanje nafte na području Federacije BiH uložio milijardu dolara, a pisma namjere poslale su i naftne kompanije Key Petroulem iz Australije te Spectrum iz Velike Britanije.

Nedavno su predstavnici Shella ponovno pokazali zanimanje za taj veliki posao, ali se nisu pojavili na sastanku u vladi Federacije BiH. Prije dodjele posla potrebno je da stručni konzultant pripremi svu dokumentaciju kako bi najbolja kompanija dobila posao, a koristi od toga ujedno imala i vlada Federacije BiH. 

Komentirajte prvi

New Report

Close