IFC pomaže izgradnju vjetroparkova Pločno i Podveležje

Autor: Poslovni dnevnik , 21. rujan 2016. u 21:59
Kompanija Energy 3 je u većinskom vlasništvu Nordic Power Partnersa

Energy 3 s danskim vlasnicima vodeća je kompanija za obnovljive izvore energije u BiH.

Međunarodna financijska korporacija (IFC), članica Grupe Svjetske banke, pomaže vodećoj kompaniji na području obnovljivih izvora energije u BiH u razvijanju dva vjetroparka s ciljem diverzifikacije izvora energije u zemlji i poticanja proizvodnje iz obnovljivih izvora energije. IFC pruža savjetodavne usluge kompaniji Energy 3 pri razvoju vjetroparkova Pločno i Podveležje u jugoistočnom dijelu zemlje, od kojih svaki ima instalirane kapacitete od 48 megavata.

Najvažnije usluge obuhvaćene sporazumom uključuju procjenu rizika na tržištu električne energije i savjete o opcijama prodaje struje i prognoze njenih cijena. IFC će, osim toga, pomoći Energy 3 u identificiranju, procjeni i ublažavanju svih eventualnih regulatornih rizika, javlja portal Indikator.ba. "Izuzetno nam je drago što imamo još jednog međunarodnog partnera, i to globalno uvaženu financijsku instituciju, koja će nam pomoći da razvijemo ova dva vjetroparka u skladu s najvišim međunarodnim standardima i s posebnom pozornoću na socijalne i okolišne aspekte", izjavio je Miralem Čampara, direktor kompanije Energy 3. "Za nas, kao lokalnu kompaniju, predstavlja veliku čast to što je IFC, nakon primjene svojih rigoroznih procedura, odobrio ovu suradnju", dodao je Čampara.

Energy 3 je u većinskom vlasništvu Nordic Power Partnersa, danske kompanije za proizvodnju energije iz vjetra i sunca, koja je zajedničko ulaganje najveće kompanije za razvoj projekata iz energije vjetra i solarne energije – European Energy i Danish Climate Investment Funda, koji je u vlasništvu Investicijskog fonda za zemlje u razvoju, kao i nekoliko danskih mirovinskih fondova. "Radeći s Energy 3 IFC pomaže razvoj projekata iz obnovljivih izvora energije u BiH", kaže Nebojša Arsenijević, menadžer IFC-ovog Programa čiste energetske infrastrukture u jugoistočnoj i istočnoj Europi, dodajući da će dva nova vjetroparka pomoći zemlji da ispuni svoje međunarodne obaveze u vezi s potrošnjom energije iz obnovljivih izvora.

Komentirajte prvi

New Report

Close