Idu kazne za grčke tvrtke u Bugarskoj

Autor: Tomislav Pili , 23. studeni 2016. u 21:59
Bugarski porez na 10 posto/Reuters

Atena sumnja da je većina od 17.000 tvrtki fiktivno preselila poslovanje.

Bježeći od politike štednje koja je dovela do porasta poreza na dobit, grčki poduzetnici masovno sjedišta svojih tvrtki sele u Bugarsku što bi im se moglo obiti o glavu.

Prema podacima bugarskih vlasti, od 2010. broj tvrtki u grčkom vlasništvu skočio je sa 2000 na preko 17.000. Samo ove godine Grci su u Bugarskoj registrirali 3642 tvrtke nasuprot 3262 u cijeloj prošloj godini. Radi se o ozbiljnom udarcu za grčko gospodarstvo jer preseljene tvrtke generiraju pet milijardi eura prihoda i zapošljavaju oko 53.000 radnika. Kako je vlada u Ateni nakon prihvaćanja paketa međunarodne pomoći povećala stopu poreza na dobit na 29 posto, tamošnji poduzetnici sklonili su se u susjednu Bugarsku čija vlada uzima tek 10 posto dobiti.

Međutim, u većini slučajeva radi se tek o promjeni adrese tvrtke dok se poslovanje i dalje odvija u Grčkoj. Stoga grčki poreznici najavljuju seriju kontrola u suradnji s bugarskim kolegama. George Pitsillis, ravnatelj grčke porezne uprave, najavljuje Reutersu kako će se mnoštvo grčkih tvrtki registriranih u Bugarskoj uskoro "naći u neugodnoj poziciji jer će morati platiti porez u obje države, plus kazne". Bugarski poreznici već su najavili dostavu podataka u sklopu suradnje unutar EU-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close