IBM ostvario prihode od 18,7 milijardi dolara, najmanje u 14 godina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. travanj 2016. u 08:27
Foto: Reuters

Najveća globalna uslužna tehnološka tvrtka, s više od 350.000 zaposlenih u svijetu, u dubokoj je tranziciji, pa joj prihodi padaju već 16 kvartala zaredom.

International Business Machines (IBM) ostvario je u proteklom tromjesečju prihode od 18,7 milijardi dolara, što je 4,6 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje i najmanje u posljednjih 14 godina.

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u ponedjeljak, neto dobit IBM-a pala je u proteklom kvartalu oko 14 posto, na 2,01 milijardu dolara, dok je u istom lanjskom tromjesečju iznosila 2,33 milijarde.

Najveća globalna uslužna tehnološka tvrtka, s više od 350.000 zaposlenih u svijetu, u dubokoj je tranziciji, pa joj prihodi padaju već 16 kvartala zaredom.

Već se dulje vrijeme u restrukturiranju nastoji riješiti dijelova koji donose manju zaradu ili gubitke, a preusmjeriti svoje poslovanje prema 'cloud' i uslugama mobilne sigurnosti.

Prihodi od sektora, koje poslovodstvo smatra 'strateškim imperativima', a to su 'cloud' i mobilni computing, analitika podataka, društveni i sigurnosni softver, porasli su u proteklom tromjesečju oko 14 posto na godišnjoj razini.

No, to i dalje nije dovoljno da bi se nadoknadila slabost poslovanja drugih dijelova te 105 godina stare kompanije.

Prihodi u uslužnom i hardverskom segmentu pali su u prvom ovogodišnjem tromjesečju za 4,3, odnosno 21,8 posto na godišnjoj razini.

To je razočaralo ulagače, pa je cijena dionice tog tehnološkog diva u ponedjeljak na Wall Streetu pala gotovo 5 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close