I Soros zainteresiran za Gorenjsku banku

Autor: Poslovni dnevnik , 16. studeni 2017. u 14:37
Foto: Reuters

AIK banka Miodraga Kostića nudi 298 € za dionicu.

U igru za kupovinu Gorenjske banke ušao je novi ponuđač, prema informacijama portala Siol.net za preuzimanje banke koja je već dugo na meti srpskog poduzetnika Miodraga Kostića zainteresiran je financijski fond Quantum Strategic Partners (QSP), kojim upravlja svjetski poznati ulagač i milijarder George Soros.

Riječ je fondu koji od 2011. godine upravlja isključivo imovinom obitelji Soros, a u posljednje vrijeme pokazao je zanimanje za kupovinu bankovnih potraživanja prema Tušu i Mercatoru.

Očekuje se da će Sorosev fond dobiti suglasnost konzorcija vlasnika Gorenjske banke, kojeg vodi Sava, da provede due diligence u banci. 

Konzorcij prodavatelja Gorenjske banke dobio je u kolovozu ove godine dvije ponude za 55% udjela. Kostićeva AIK Banka ponudila je 280 eura za dionicu Gorenjske banke, dok je američki financijski fond Apollo Global Management, koji je već vlasnik Nove KBM, ponudio 235 eura.

Kostić je početkom ovog mjeseca povisio cijenu za dionicu Gorenjske banke na 298 eura. Banka je u prvih je devet mjeseci 2017. ostvarila 10,4 milijuna eura bruto dobiti iz poslovanja, što je 8% više nego u istom razdoblju prošle godine. Gorenjska banka sada ima tržišni udjel od 4,6 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close