I punionice Coca-Cole izbjegle Obamine porezne škare

Autor: Tomislav Pili , 09. kolovoz 2015. u 22:01
Foto: Reuters

Jedna od punionica seli sjedište iz Atlante u London, pa Washington opet nije uspio spriječiti korporacije u izbjegavanju američkih poreznika.

Stvaranje najveće svjetske punionice Coca-Cole još jednom pokazuje kako administracija predsjednika Baracka Obame nije uspjela spriječiti američke korporacije da svoja sjedišta sele iz SAD-a. Coca-Cola Enterprise sa sjedištem u Atlanti spojit će se sa španjolskom i njemačkom punionicom, a transakcija je vrijedna 28 milijardi eura.

Kao takva je najveća transakcija u segmentu robe široke potrošnje ikada na europskom kontinentu. Nova kompanija zvat će se Coca-Cola European Partners (CCEP) i godišnje će uprihoditi 12,6 milijardi eura. Dobit prije oporezivanja, amortizacije, deprecijacije i kamata (EBITDA) trebala bi godišnje dosezati 2,1 milijardu eura.

 

Vrata porezne inverzije

i dalje su širom otvorena i za mnoge je kompanije to efikasan način rezanja poreznih 
troškova, tvrde američki porezni stručnjaci.

Kompanija će gazirana pića distribuirati u 13 europskih država za 300 milijuna potrošača, a procjene govore da će se spajanjem uštediti do 375 milijuna dolara. CCEP će imati sjedište u Londonu jer je sporazum strukturiran kao porezna inverzija. Naime, Coca-Cola Enterprises odvojila se od matične kompanije još 1986., a 2010. je “majci” prodala poslovanje na američkom tržištu i fokusirala se samo na Europu. Iako je od prošle godine američka administracija preseljenje korporativnih sjedišta iz SAD-a u države s nižim porezima učinila manje atraktivnim, to očito i dalje nije dovoljno. Samo u dosadašnjem dijelu ove godine sklopljeno je pet sporazuma koji uključuju preseljenje sjedišta iz Amerike, a još nekoliko ih je u procesu dogovaranja. Lani je sklopljeno 15 takvih sporazuma. “Vrata za poreznu inverziju i dalje su širom otvorena i za mnoge je kompanije to efikasan način rezanja poreznih troškova”, izjavio je za Financial Times Cristopher Cox iz odvjetničke tvrtke Cadwalader, Wickersham & Taft. v

Komentirajte prvi

New Report

Close