I novi test Theranosa ugrožava pacijente

Autor: Darko Bičak , 31. kolovoz 2016. u 22:00
Osnivačica Theranosa Elizabeth Holmes, Foto: Reuters

Kontroverzni startup dobio poražavajući nalaz Uprave za hranu i lijekove.

Sada već kontroverzna kompanija za razvoj brzih krvnih testova Theranos povukla je zahtjev za odobrenje najnovijeg testa zbog istog problema, nedovoljne zaštite pacijenata. Prema pisanju Wall Street Journala Theranos je podustao od zahtjeva za odobrenje testa na Zika virus zbog novog poražavajućeg nalaza regulatora.

Prema tvrdnjama upućenih izvora WSJ-a, Uprava za hranu i lijekove (FDA) je ranije u kolovozu ustanovila da je Theranos prikupio podatke o krvnim uzorcima koji su trebali dokazati preciznost testa, a da se pri tome nije pridržavao protokola o sigurnosti pacijenata koji je odobrio institucionalni nadzorni odbor. Na rješenje FDA kompanija se nije htjela žaliti, dodaju izvori.

Podsjetimo, test na Zika virus putem kapi krvi iz prsta početkom kolovoza javno je najavila osnivačica kompanije i izvršna direktorica Elizabeth Holmes, obrativši se na stručnom skupu pred nekoliko tisuća medicinskih stručnjaka koji je nisu dočekali odveć prijateljski.

Test na Zika virus trebao je vratiti poljuljano povjerenje u Theranos koji su snašle optužbe o prijevari investitora, ugrožavanju pacijenata te netočnih nalaza njihovih testova. Zbog toga je Holmes dobila i dvogodišnju zabranu laboratorijskog rada. Dave Wurtz, potpredsjednik Theranosa za regulatorne i kliničke poslove izjavio je američkom poslovnom mediju kako se u kompaniji nadaju da je odluka o povlačenju zahtjeva za odobrenjem testa “daljnji dokaz njihove predanosti održavanja pozitivnog odnosa s regulatorom”.

U elektroničkoj poruci odaslanoj investitorima u Theranosu su istaknuli kako namjeravaju prikupiti dodatne podatke prema zahtjevima FDA te opet poslati zahtjev za odobrenjem testa na Ziku. tp

Komentirajte prvi

New Report

Close