“I nakon Brexita tržište EU Britancima ostaje najvažnije, ali uz neke reforme”

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 19. prosinac 2017. u 14:28
Patrick Sean McGuire, ravnatelj europskog ureda CBI-ja/ Marko Lukunić/PIXSELL

Poslovna je zajednica vrlo pragmatična. Bez prekidanja trgovinskih veza učinit ćemo sve da se održimo.

Konfederacija britanske industrije (CBI) globalno je prisutna organizacija koja zastupa interese gotovo 200.000 britanskih tvrtki svih veličina i iz različitih sektora. Osim ureda i sjedišta u Velikoj Britaniji, glas britanske poslovne zajednice, kažu, zastupaju u Bruxellesu, Washingtonu, Pekingu i New Delhiju. CBI je fokusiran na područja kao što su jedinstveno tržište, digitalna ekonomija, financijske usluge i korporativno upravljanje te bolja regulacija tržišta kapitala, odnosno potiče razvoj umreženih tržišta i otvaranje radnih mjesta.

Za europske je odnose zadužen ravnatelj tamošnjeg ureda CBI-ja Patrick Sean McGuire s kojim smo razgovarali o Brexitu, tranzicijskom razdoblju koje slijedi do konačno izlaska Velike Britanije iz EU, ali očekivanjima. McGuire je, valja napomenuti, čelna osoba CBI-ja u Bruxellesu, zadužena za pitanja vezana uz EU te međunarodnu trgovinu i ulaganja, uključujući i poslovne veze s G8 i G20.

Situacija se oko Brexita, a govorimo o nijansama, mijenja gotovo svakodnevno. Kako biste opisali trenutačni stav o Brexitu u britanskoj poslovnoj zajednici, a kakve su bile prve reakcije nakon referenduma?
Izlazne su ankete pokazale da se 80 posto poslovnjaka u Velikoj Britaniji protivilo izlasku iz Europske unije. Ta je brojka oprečna rezultatima nacionalnog referenduma, ali opća javnost i poslovna zajednica imaju različite potrebe. Rekao bih i da javnost odlučuje pod utjecajem politike, dok biznismeni ispred sebe imaju konkretne brojke. Naša je misija ukazati na ekonomske posljedice ove i sličnih odluka, no u svakom slučaju poštujemo odluku o izlasku. 

Kao jedno od vitalnih pitanja u trgovini nameće se i pitanje granice sa Sjevernom Irskom. Čega su se generalno pribojavali kada govorimo o napuštanju EU, koje su bile neke internetske zabrinutosti s kojima možda i nismo toliko upoznati?
U ovoj situaciji ne postoji samo jedan element koji se može izdvojiti, no recimo da je najveći strah da neće biti dogovora između nas i ostatka Europske unije te da će Velika Britanija potpasti pod nadležnost Svjetske trgovinske organizacije (WTO), što znači drugačija pravila, standarde i poreze, ali i ograničen pristup nekima od najvažnijih tržišta. U globalu se radi o regulatornim detaljima, ali surađujemo s Vladom kako bismo izbjegli nepoželjne scenarije. 

Koliko je tržište Europske unije važno za Veliku Britaniju i kako planirate nadoknaditi ono što je EU prethodno osigurala?
Velika Britanija se nada da će se sveobuhvatnim ekonomskim ugovorom posljedice izlaska svesti na minimum. Ipak, ostajemo bez dijela tržišta koje uključuje preostalih 27 država. Problem kod Brexita je nesigurnost hoće li se raditi o win – win situaciji ili lose – lose varijanti. Upravo stoga dajemo sve od sebe, bilo da se radi s poslovne ili državne strane, da zaista prođemo sa što je moguće manje posljedica. Želimo osigurati daljnji tok investicija i trgovinske razmjene sa zemljama s kojima imamo stabilnu suradnju. S druge strane, dobit ćemo novu snagu za komunikaciju s nekim tržištima na kojima smo do sada bili prisutni u manjem opsegu dok smo imali sigurnost 27 zemalja članica. 

Postoje li još neka neriješena pitanja ili je Velika Britanija spremna izaći?
Poslovna je zajednica vrlo pragmatična i ovo je politička odluka koju su glasači podržali. Situacija je takva kakva jest i smanjivanjem faktora rizika i bez prekidanja trgovinskih veza učinit ćemo sve da se održimo. No, primjetna je određena nervoza te se nadamo postizanju učinkovitoga dogovora s Europskim vijećem. CBI provodi mnogo aktivnosti i trenutačnu situaciju shvaća vrlo ozbiljno te je posvećena njenom rješavanju. I s trenutačnom Vladom, kao i sa svim sljedećim sazivima, ali i oporbom radimo na pronalasku najboljega scenarija za budućnost. 

Koje su, s druge strane, nove mogućnosti nakon Brexita?
Mnogi su razlozi zašto je britanska ekonomija među vodećima u svijetu. Jednako tako postoje i mnogi razlozi zašto se Europska unija uspjela održati na vrhu kada govorimo o uslugama, posebice u pravnom i zakonodavnom dijelu, farmaciji, kao i u obrazovanju te segmentu digitalizacije. Predstoji nam i izazov trgovanja s drugim dijelovima svijeta kao što je Amerika, Australija ili Novi Zeland. Ipak, nama će tržište Europske unije i dalje ostati primarno, ali uz određene reforme. Dakle, pred nama su brojne nove prilike.

Propast sporazuma štetna i za EU i za Britaniju

Što bi nepostizanje sporazuma zajedničkog razumijevanja s Europskom unijom značilo za tvrtke u Velikoj Britaniji, a što za one u EU?
Naravno, radilo bi se o velikom gubitku za obje strane. Sva pravila koja će se primjenjivati za Veliku Britaniju moraju se odnositi i na druge zemlje iz EU. U tom slučaju, predstoji nam i iznimna i opsežna administracija te prateći troškovi, postoji i mogućnost disbalansa u snabdijevanju robama i uslugama, a sve skupa potencijalno može rezultirati i gubitkom radnih mjesta te poremećajima u investicijskoj klimi.

Komentirajte prvi

New Report

Close