I Mercedesu prijeti skandal s ispušnim plinovima u SAD-u

Autor: Maria Mrvelj , 01. ožujak 2016. u 13:40
Kompanija tvrdi da automobili udovoljavaju svim normama/REUTERS

Zahtjev EPA-e naslanja se na tužbu odvjetničkog ureda Hagens Berman koji tvrdi da je Mercedes lažno prikazivao emisije ispušnih plinova.

Daimleru prijeti skandal  s ispušnim plinovima poput Volkswagenovog. Naime, američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) zatražila je podatke od Daimlera o emisiji ispušnih plinova za neke Mercedes-Benz automobile. Glasnogovornik tvrtke rekao je da u potpunosti surađujus EPA-om, te da njihovi automobili u potpunosti zadovoljavaju sva pravila i norme.

Dovodili kupce u zabludu
Zahtjev za navedene informacije EPA je poslala zbog sudske tužbe odvjetničkog ureda Hagens Berman, istog onog koji je podigao tužbu protiv Volkswagena, a koja je podnijeta 18. veljače na sudu u New Jerseyu. U tužbi se tvrdi da je Mercedes dovodio kupce u zabludu lažno predstavljajući rezultate emisija ispušnih plinova za BlueTEC vozila tvrdeći da se radi o "najčišćim i najnaprednijim dizelskim vozilima na svijetu". U tužbi je pojašnjeno kako Mercedesovi automobili ispuštaju ilegalne i opasne razine dušičnog oksida, čak do 65 puta veće od dozvoljene količine. Daimler tvrdi da u određenim okolnostima sustav koji je zadužen za ispušne plinove može raditi na reduciranoj razini efikasnosti.

Odvjetnici s iskustvom
Odvjetnička tvrtka Hagen Berman u tužbi protiv njemačkog proizvođača automobila navodi popis od 14 modela vozila, koji – prema njihovom mišljenju – nisu u okvirima regulative za ispušne plinove. Inače, vrlo sličnu tužbu Hagens Berman vodio je i protiv drugih proizvođača automobila, primjerice Volkswagena.Na meti odvjetnika ove odvjetničke kuće našla se i Toyota zbog sigurnosnih propusta na njihovim vozilima. Korejskoj kompaniji Kia zbog također sigurnosnih propusta prijetila je odšteta od 255 milijuna dolara. Čak i tužbe prema General Motorsu zbog smrtonosnih pogrešaka u njihovim vozilima zastupao je isti odvjetnički ured.

Komentari (1)
Pogledajte sve

al ih reketare nemilosrdno.. a ovi poletili još potpisati TTIP kako bi ih još lakše reketarili.. nisu se Švabe daleko makli od okupiranog stanja u ovih 70 godina

New Report

Close