I druga prodaja crnogorskog KAP-a mogla bi lako propasti

Autor: Poslovni dnevnik , 10. veljača 2015. u 22:01
Pejović traži da vlasništvo nad KAP-om bude potpuno jasno

Glavni Pejovićev uvjet za uplatu pune cijene je okončanje sudskih sporova koje bivši vlasnik, ruski CEAC, vodi protiv KAP-a.

Država Crna Gora još ne zna hoće li Veselin Pejović, odnosno njegova kompanija Uniprom, na vrijeme, do 10. ožujka, uplatiti preostala 24 milijuna eura za kupnju tvornice aluminija KAP.

Da postoje problemi u realizaciji kupoprodajnog ugovora i ispunjavanju zahtjeva koje je Uniprom postavio kao uvjet za uplatu preostalog novca Dnevnim novinama je potvrdio stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić. Nikšićki Uniprom upravljanje KAP-om preuzeo je 10. srpnja 2014. godine, a ugovorom, koji je Veselin Pejović sklopio sa stečajnim upraviteljem tvornice Veselinom Perišićem, dogovoreno je da će 28 milijuna eura za kupnju biti isplaćeno u roku od 60 dana. Po isteku tog roka, Uniprom je uplatio samo 4 milijuna eura, a Pejović i Perišić sklopili su dodatak ugovora kojim je utvrđeno da se Unipromu za šest mjeseci produžuje rok za uplatu preostalih 24 milijuna eura.

 

4milijuna

eura platio je Uniprom 2014. za podgoričku tvornicu aluminija

Istovremeno, Unipromu je produžen ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, odnosno dozvola za nastavak upravljanje KAP-om. Jedan od glavnih Pejovićevih uvjeta za uplatu pune cijene je okončanje svih sudskih sporova koje su bivši vlasnik, ruski CEAC Olega Deripaske i s njim povezane kompanije, poveli protiv KAP-a, posebno pred Okružnim sudom u Nikoziji na Cipru.  Prema pisanju crnogorskih medija, dodatkom ugovora je predviđeno da će uplata od 4 milijuna eura biti vraćena Pejoviću ako sud zabrani prodaju tvornice aluminija ili Unipromu oduzme imovinu.

Također, odricanje od tih sredstava predviđeno je ugovornom klauzulom jedino u slučaju ako Uniprom odustane od kupnje KAP-a ili ne uplati ostatak cijene u roku. "Ponuda Uniproma bila je uvjetovana ispunjenjem određenih obveza i da bi ona bila izvršena moraju biti ispunjeni svi uvjeti. Ima problema oko ispunjenja ponude, ali vidjet ćemo hoćemo li uspjeti ispuniti uvjete. Imovina KAP-a je dosta složena i puno je imovinskih i ostalih poteškoća. Kupac s pravom traži da ono za što daje svoj novac bude čisto i bez smetnji, kako bi kada plati punu kupoprodajnu cijenu znao da je to što je kupio stvarno njegovo", rekao je Perišić. 

Zahtjev CEAC-a

'Usporiti put Crne Gore u EU'

Kompanija CEAC koja s ruskom VTB bankom i EnPlus grupom potražuje oko 120 milijuna eura od crnogorskog KAP-a u stečaju pripremila je prošle godine još jedan prigovor stečajnom sucu Draganu Rakočeviću koji se odnosi na odluku stečajnog upravitelja Veselina Perišića da imovinu KAP-a proda Unipromu. Deripsakin CEAC je ranije tražio da se Crnu Goru uspori na putu integracija u EU zbog nepoštivanja zakona.

Komentirajte prvi

New Report

Close