I Citigroup seli iz Londona u Frankfurt

Autor: Tomislav Pili , 18. srpanj 2017. u 22:00
Foto: Reuters

Njemački financijski centar pobjednik utrke za banke koje sele zbog Brexita.

Američka banka Citigroup posljednja je među globalnim bankarskim divovima koji su se odlučili smjestiti u Frankfurtu zbog izlaska Velike Britanije iz članstva u Europskoj uniji. Prema tvrdnjama dva upućena izvora Reutersa, banka je odabrala njemački financijski centar za svoje buduće europsko sjedište.

Citi je već ranije priopćio kako razmatra Frankfurt za preseljenje svojeg londosnkog poslovanja s trgovinom vrijednosnicama. Selidba bi njemačkom gospodarstvu trebala donijeti i “nekoliko stotina” radnih mjesta. Prema tvrdnjama Bloomberga, u Frankfurtu će Citi otvoriti između 150 i 250 novih radnih mjesta. Najvjerojatnije je da će u novom sjedištu dio zaposlenika biti preseljen iz Londona, a dio će biti zaposlen među lokalnom radnom snagom.

Prema tvrdnjama Jima Cowlesa, Citijeva direktora za Europu, prilikom traženja nove lokacije banka je – osim Njemačke – razmatrala i Irsku, Španjolsku, Italiju, Francusku i Nizozemsku. Frankfurt tako sve više izlazi kao pobjednik utrke za banke iz Londona koje odlaze jer se pribojavaju da će Britanija izgubiti pristup jedinstvenom europskom tržištu.

Posljednjih tjedana Frankfurt su za svoju novu europsku bazu izabrali britanski Standard Chartered te japanske banke Nomura, Sumitomo Mitsui i Daiwa Securities Group. Selidbu planiraju i Deutsche Bank, Bank of America, Barclays i BNP Paribas. Udruga stranih banaka u Njemačkoj očekuje zbog Brexita između 3000 i 5000 novih radnih mjesta u Frankfurtu.     

Komentirajte prvi

New Report

Close