Huaweijeva ambicija da svrgne Samsung do 2020. pada u vodu

Autor: Tomislav Pili , 20. svibanj 2019. u 22:00
Google se usklađuje s 'crnom listom'/REUTERS

Kineski proizvođač ostaje bez Googleovih aplikacija, ključnih za konkurentnost na stranim tržištima.

Trumpov obruč oko Huaweija sve se više steže, a Googleva najava kako de facto prekida suradnju s kineskim telekomunikacijskim divom mogla bi zadati "smrtni udarac".

Kako su Reutersu izjavili upućeni izvori, Google je suspendirao poslovanje sa Huaweijem što uključuje prijenos hardvera, softvera i tehničkih usluga osim onih dostupnih putem otvorenog koda.

Samo otvoreni kod
To konkretno znači da Huawei neće moći koristiti Googleov operativni sustav za pametne telefone Android osim ako se ne radi o javno dostupnoj verziji otvorenog koda. Međutim, ta verzija ne uključuje niz Googleovih usluga predinstaliranih u licencirane verzije Androida. To pak znači da budući Huaweijevi pametni telefoni neće dolaziti s Googleovim uslugama poput Gmaila, YouTubea ili Chromea.

Googleov potez motiviran je prošlotjednom objavom američke vlade da je Huawei na takozvanoj "crnoj listi" što znači da američke tehnološke kompanije od sada moraju dobiti dozvolu vlade prije prodaje elektroničkih komponenti kineskoj kompaniji. Takav zahtjev Huaweiju praktički prekida dotok komponenti američkih dobavljača. "Usklađujemo se sa uredbom i razmatramo implikacije", izjavio je u ponedjeljak Googleov glasnogovornik.

Bloomberg pak piše kako se Intel, Qualcomm, Xilinx i Broadcom spremaju također prekinuti isporuke Huaweiju. Navedene kompanije to nisu mogle potvrditi medijima u ponedjeljak. Da nevolje za kineskog proizvođača ne dolaze samo iz SAD-a govori i vijest koju je u ponedjeljak objavio japanski poslovni list Nikkei, a koji tvrdi da je njemački proizvođač procesora Infineon odlučio prekinuti isporuke Huaweiju. I Infineonova odluka je motivirana Trumpovom "crnom listom".

 

2,5 mlrd.

Android uređaja trenutno je aktivno

Inače, Infineonova godišnja prodaja Huaweiju kreće se oko 100 milijuna eura što je relativno mali udjel u odnosu na ukupne lanjske prihode od 7,6 milijardi eura. Unatoč tome, investitori su procijenili kako se radi o lošoj odluci s obzirom da je nakon 13 sati Infineonova dionica na Frankfurtskoj burzi potonula pet posto što je daleko više od minusa indeksa DAX od 1,3 posto. Međutim, Googleov potez ima daleko veći negativni utjecaj na Huawei. 

Spremnost na izazov
Naime, kineski proizvođač snažno ovisi o Androidu kada je riječ o mobitelima koje prodaje izvan Kine. Na domaćem tržištu koristi modificiranu verziju tog operativnog sustava bez Googleovih usluga s obzirom da je najveća internetska tražilica zabranjena u Kini. Alternative na kineskom tržištu pružaju tamošnji internetski divovi Tencent i Baidu.

Prema podacima tvrtke Canalys, 49 posto pametnih telefona koje je Huawei prodao u prvom tromjesečju otišli su na strana tržišta, izvan matičnog tržišta. A za konkurentnost na najvažnijim tržištima, poput europskog, ključne su Googleove usluge. S obzirom na taj podatak, procjene stranih analitičara kazuju kako se trenutno drugi globalni proizvođač mobitela sada može pozdraviti s ambicijama da iduće godine smijeni Samsung na vrhu najvećih proizvođača.

Iz Huaweija su poručili za CNBC kako procjenjuju utjecaj odluke američke vlade na korisnike. No, podsjetili i kako su dali značajan doprinos razvoju i rastu broja korisnika Androidovih telefona. Podsjetimo, trenutno je u svijetu aktivno oko 2,5 milijarde Android uređaja. Među analitičarima tehnološkog sektora sada je najveće pitanje koliko je Huawei pripremljen na ovakav izazov. Kompanija je u ožujku objavila kako razvija vlastiti operativni sustav za mobilne uređaje u slučaju da neće moći koristiti sustave Googlea ili Microsofta. Prema prošlotjednim navodima japanskog Nikkeija, Huawei razvija i vlastite procesore za mobitele. 

Mišljenje stručnjaka

'Hrvati ne moraju brinuti'
Korisnici Huawei mobitela u Hrvatskoj ne moraju brinuti zbog prekida suradnje te kineske kompanije i američkog Googlea, jer će na svojim mobitelima imati sve kao i do sada, ali je pitanje što će biti s novim kupcima, komentirao je za Hinu u ponedjeljak poznavatelj svjetskog mobilnog tržišta Dragan Petric. "Ova situacija je zapravo 'zapetljala' tržište mobilnih telefona u svijetu na neočekivan način, no vjerujemo da korisnici neće puno 'patiti', kao i da to neće 'dotući' jaki Huawei, iako je moguće da utječe na izuzetno snažan trend rasta tog kineskog tehnološkog giganta na globalnoj razini", kaže Petric. Dražen Tomić, vlasnik portala ICT Business, misli da većini korisnika Huawei mobitela nije neki veliki problem ako od Google ne dobiju "update" operativnog sustava jer i bez toga uređaj može biti za kvalitetno korištenje."Sve je još nejasno, vidjet će se kako će Huawei odgovoriti", pojašnjava Tomić.

Komentirajte prvi

New Report

Close