Huawei započeo sa zaštitom svoje alternative Androidu

Autor: Tomislav Pili , 15. lipanj 2019. u 11:15
Kineski proizvođač mobitela priprema operativni sustav Hongmeng

Na ključnim tržištima, Europskoj uniji i Južnoj Koreji, zahtjevi su predani 14. svibnja, pokazuju podaci UN-ove agencije WIPO.

Špekulacije da će kineski proizvođač pametnih telefona Huawei vrlo brzo pronaći rješenje nakon Googleova prekida suradnje sada se potvrđuju – kompanija ubrzano podnosi zahtjeve za zaštitu svog operativnog sustava Hongmeng.

Kako navodi Reuters pozivajući se na podatke UN-ove Svjetske organizacije za zaštitu intelektualnog vlasništva (WIPO), Huawei je podnio zahtjeve za zaštitu Hongmenga na devet tržišta.

U Kini još prošle godine
Među njima su Kambodža, Južna Koreja, Kanada i Novi Zeland. Uredu za zaštitu intelektualnog vlasništva Europske unije zahtjev je predan 14. svibnja, a u Peruu je zahtjev predan 27. svibnja, pokazuju podaci tamošnjeg regulatora za zaštitu tržišnog natjecanja Indecopi. Na matičnom kineskom tržištu Huawei je zatražio zaštitu intelektualnog vlasništva za Hongmeng još u kolovozu prošle godine, a odgovor od tamošnjeg regulatora došao je prošlog mjeseca, prema podacima kineskog ureda za zaštitu intelektualnog vlasništva.

Ovi podaci pokazuju da drugi proizvođač mobitela na svijetu počinje s primjenom "plana B" na ključnim tržištima nakon što su američke mjere počele ugrožavati njegovo poslovanje. Podsjetimo, američka administracija prošlog je mjeseca stavila Huawei na trgovinsku crnu listu što znači da američke kompanije moraju imati posebno dopuštenje vlade ako namjeravaju Huaweiju isporučivati komponente. Slijedom toga Google je ubrzo najavio kako neće moći isporučivati operativni sustav Android za buduće Huaweijeve mobitele.  

Detalji nepoznati
Zahtjevi za zaštitu Hongmenga pokazuju kako Huawei taj operativni sustav namjerava zaštititi za primjenu u nizu uređaja, od pametnih telefona i prijenosnih računala preko robota i televizijskih uređaja u automobilima. Reuters navodi kako je kineska kompanija odbila komentirati ove navode.

Međutim, valja podsjetiti kako je Richard Yu, Huaweijev direktor za potrošačku elektroniku izjavio još početkom godine za njemački Die Welt kako kompanija razvija svoj operativni sustav. Detalje o njemu Huawei još nije otkrio, napominje Reuters. 

Komentirajte prvi

New Report

Close