Huawei potpisao sporazum o razvoju mreža 5G u Rusiji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. lipanj 2019. u 13:48
Foto: Reuters

Sporazum će vjerojatno predstavljati određeno olakšanje za Huawei koji je posljednjih mjeseci pod snažnim međunarodnim pritiskom.

Kineski tehnološki div Huawei potpisao je sporazum s ruskom telekomunikacijom kompanijom MTS o razvoju tehnologije mobilnih mreža nove generacije 5G u Rusiji a Peking paralelno priprema teren za gradnju suvremene komunikacijske infrastrukture u Kini.

Huawei i MTS razvijat će u Rusiji 5G mreže tijekom sljedeće godine, prenosi BBC.

Sporazumom je dogovoren „razvoj 5G tehnologija i pokretanje pilot projekata mreža pete generacije u 2019. i 2020. godini”, stoji u priopćenju MTS-a.

Potpisivanje sporazuma vremenski se poklopilo s trodnevnim posjetom kineskog predsjednika Xi Jinpinga Rusiji.

Suradnja kineske i ruske kompanije uspostavljena je u trenutku kada je skupina zapadnih zemalja, predvođena SAD-om, odlučila isključiti Huawei iz razvoja mobilnih mreža nove generacije zbog navodnog rizika za nacionalnu sigurnost, podsjeća BBC.

Sporazum će vjerojatno predstavljati određeno olakšanje za Huawei koji je posljednjih mjeseci pod snažnim međunarodnim pritiskom.

Kineska kompanija našla se u središtu američko-kineske borbe za prevlast koja je započela u sektoru trgovine a u međuvremenu se prelila i na tehnološki sektor.

SAD poziva saveznike da isključe Huawei, najvećeg svjetskog proizvođača telekomunikacijske opreme, iz razvoja 5G mreža, tvrdeći da bi kineska vlada mogla koristiti njegove proizvode za špijunažu.

Huawei opovrgava te tvrdnje, naglašavajući da je neovisan od vlade.

Kina pak nastavlja s razvojem infrastrukture za mobilne mreže nove generacije i danas je dodijelila dozvole četiri kompanije za razvoj 5G mreža u komercijalne svrhe, izvijestila je novinska agencija AFP.

Dozvole su dobile državne telekomunikacijske tvrtke China Telecom, China Mobile, China Unicp, o Cjoma Broadcasting Network Corporation.

"Nakon izdavanja dozvola za 5G ponovo ćemo pozvati inozemne kompanije da aktivno sudjeluju na kineskom tržištu mreža 5G, da zajedno razvijamo kineske mreže 5G i dijelimo rezultate tog razvoja", kazao je ministar industrije i informacijske tehnologije Miao Wei na društvenoj mreži Weibo, kineskoj varijanti Twittera.

U Huaweiju su komentirali priopćenje ministarstva porukom da će "u potpunosti podržati" kineske operatere u razvoju novih mobilnih mreža.

"Vjerujemo da će kineski 5G u bliskoj budućnosti biti vodeći u svijetu", ustvrdili su na Weibou.

Komentirajte prvi

New Report

Close