Huawei na sudu dokazuje da su sankcije protuustavne

Autor: Tomislav Pili , 29. svibanj 2019. u 22:00
Direktor pravnih poslova Song Liuping/REUTERS

Navođenje Huaweija u NDAA znači njegovo kažnjavanje i bez suđenja, što je protivno ustavu SAD-a, tvrdi se u zahtjevu predanom sudu.

Huawei osporava ustavnost zakonske odredbe koja mu zabranjuje poslovanje s američkim državnim institucijama u novom pokušaju da pravnim sredstvima sruši sankcije Washingtona koje ga žele izgurati sa svjetskog tržišta.

Prema navodima američkih medija, zahtjev za ocjenom ustavnosti podnijet je na sudu u Teksasu, a njime se traže proglašavanje zakona o odobrenju u pitanjima nacionalne sigurnosti (NDAA) koji je ove godine stupio na snagu u suprotnosti s američkim ustavom.

Izrijekom navedeni
Podsjetimo, NDAA je prošlog ljeta odobrio Kongres. Njime se zabranjuje državnim institucijama u SAD-u i njihovim ugovornim suradnicima korištenje ZTE-ove i Huaweijeve opreme radi zaštite nacionalne sigurnosti, a zbog navodne suradnje kompanije s kineskom vladom. Te navode Huawei je do sada više puta demantirao. Inače, Huawei i ZTE izrijekom su navedeni u zakonu.

Huawei tvrdi kako spominjanje kompanije u zakonu znači njihovo kažnjavanje i bez sudskog procesa, a to je protivno američkom ustavu. Odvjetnici Huaweija ističu i kako se prema NDAA kompanija ne može braniti od dokaza protiv nje, čime joj je narušeno pravo na pravično suđenje. Na kraju, odvjetnički tim argumentira i kako je Kongres tim zakonom preuzeo pravosudnu ulogu koja mu po ustavu ne pripada. Glen Nager, odvjetnik u tvrtki Jones Day koju je angažirao Huawei za Reuters kaže kako je sud zakazao rapravu o Huaweijevu zahtjevu u rujnu.  

'Danas mi, sutra vi'
Osim poslovanja s državnim institucijama, Huawei razmatra i pravne mogućnosti rušenja ovomjesečne američke odluke da kompaniju stavi na "trgovinsku crnu listu".

Song Liuping, direktor pravnih poslova kineskog telekomunikacijskog diva, u srijedu je kazao kako razmatraju pravne mogućnosti borbe protiv odluke koja utječe na preko 1200 dobavljača te tri milijarde korisnika u 170 država. Prema njegovim riječima, ponašanje Washingtona "vrlo je opasan presedan". "Danas je na meti Huawei, a sutra može biti vaša kompanija, vaša industrija, vaši kupci", izjavio je Song, a prenosi Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close