Hrvatsku neće preplaviti jeftine cigarete iz Srbije

Autor: Darko Bičak , 23. listopad 2013. u 10:22
EU ima pravo na izvoznu kvotu za Srbiju od 1625 tona cigareta i duhana po nižoj carini od 15%/FOTOLIA

U Beogradu očekuju da će zbog nastavka uvoza cigareta iz Hrvatske dobiti povećane kvote za svoj šećer na tržištu EU-a.

Iako je ulaskom u Europsku uniju 1. srpnja ove godine Hrvatska morala istupiti iz Zone slobodne trgovine Cefta, prema svemu sudeći će se veći dio trgovine sa Srbijom nastaviti po dosadašnjim pravilima. 

Europska kvota
Naime, najveći problem se pojavio po pitanju cigareta jer je Srbija najavila da će podići carinu sa dosadašnjih 15 posto na protekcionističkih 57 posto. No, nakon intervencije Europske unije, koja je umjesto Hrvatske pregovarala sa Srbijom, stvari su ostale po starom. To konkretno znači da će EU imati pravo na kvotu od 1625 tona cigareta i duhana po nižoj carini od 15 posto, a zanimljivo je da se radi o upravo onoj količini koliki je i u okviru Cefte vrijedila za Hrvatsku. No, izgleda da je i Srbija dobila svoj dio kolača jer je dobila pravo na bescarinski izvoz cigareta u EU, zapravo u Hrvatsku, ali ne kao dosad s carinom od 38 posto, nego bescarinski. No radi se o vrlo malim količinama tako da Hrvatsku neće preplaviti jeftini duhan i cigarete iz Srbije. Uz to, EU je pristao razmotriti srpske kvote za izvoz šećera u Uniju. 

 

15posto

carine plaća rovinjski TDR za izvoz cigareta na srpsko tržište

Povoljniji režim
Kako je za srpsku novinsku agenciju Tanjug izjavila Bojana Todorović, pomoćnica ministra gospodarstva u vladi Republike Srbije, takav režim je za tamošnje gospodarstvo povoljniji nego onaj koji se do sada primjenjivao s Hrvatskom u okviru Cefte. Komentirajući kvote za uvoz cigareta u Srbiju, Todorović je ukazala da više nije riječ o kvoti za Hrvatsku, jer je ona sada članica EU, tako da se režim uvoza dogovara s Unijom, a ne s pojedinačnim zemljama. "Za cijelu EU kvota će biti 1625 tona po povlaštenoj carini od 15 posto, a preko te količine po carini od 57,6 posto", objasnila je Todorović.

Pomoćnica srpskog ministra gospodarstva naglašava da hrvatska tvornica cigareta, misli se prvenstveno na Tvornicu duhana Rovinj – TDR, neće moći zloupotrebljava dominantan položaj na domaćem tržištu, tako da neće moći primjenjivati necarinske barijere prema zemljama izvoznicama, jer će, pored pravila konkurencije, važiti i druga pravila EU koja onemogućavaju državama članicama da pribjegavaju necarinskim preprekama.Proizvođači i prerađivači duhana u Srbiji su ranije priopćili da bi se zadržavanje carine na uvoz cigareta iz Hrvatske od 15 posto negativno odrazilo na duhansku industriju, pošto bi to utjecalo na preispitivanje poslovnih strategija domaćih proizvođača, smanjenje nabave domaćeg duhana, pad zaposlenosti, proizvodnje i izvoza u toj grani.

Duhanska industrija Srbije predstavlja jedan od stabilnijih sektora gospodarstva u toj zemlji, s udjelom od oko 14 posto u ukupnim proračunskim prihodima, od 2,6 posto u BDP-u i 2,7 posto u ukupnom izvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Kako piše Dnevnik, razina stranih investicija u duhansku industriju iznosi preko 1,2 milijarde eura, što samo potvrđuje dugoročni interes domaćih, a posebno stranih kompanija za kontinuirani razvoj ove profitabilne proizvodnje u Srbije. Todorović je podsjetila u izjavi Tanjugu da je Srbija godinama unazad pokretala inicijativu za povećanje izvozne kvote za šećer i da to pitanje nije bilo predmet adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, zbog izlaska Hrvatske iz Cefte i ulaska u EU, jer je pravni osnov tretiranja ovog zahtjeva raziličit od adaptacije. "Mi smo, ipak, ponovno pokrenuli to pitanje i imamo povoljnu reakciju EU da postoji klima da se i o ovom pitanju uskoro posebno razgovara ", rekla je Todorović. 

Snaga Bruxellesa
U hrvatskoj tvornici cigareta, rovinjskom TDR-u, zasigurno su zadovoljni sporazumom EU-a i Srbije koji će im održati uvjete poslovanja od prije 1. srpnja i ulaska Hrvatske u članstvo Unije. U Upravi rovinjske tvrtke nisu bili pripravni komentirati tu dobru vijest. Hrvatska je, od EK tražila neka s preostalim članicama Cefte, primarno sa Srbijom te Bosnom i Hercegovinom, dogovori zadržavanje povlaštenih carina Cefte na uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Srbija se mjesecima opirala, nizala je svoje argumente radi zaštite lokalnih proizvođača, no ipak je popustila pritiscima. Srbija je iz Hrvatske godišnje uvozila do 1625 tona cigareta uz carinu od 15 posto. Iz TDR-a su svojedobno iznoseći podatke za 2012. otkrili da su u Srbiji prodali 1,4 milijarde komada cigareta te da s tom količinom drže tržišni udjel od 7,6 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close