Hrvatski ogranak pritišće poslovanje švedskog Tele2

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. listopad 2012. u 18:07
PXL

Tele2 Hrvatska od početka godine bilježi slabije rezultate od očekivanih.

Švedska telekomunikacijska grupa Tele2 u petak je priopćila da će na njezinu dobit prije kamata i oporezivanja (EBIT) u trećem tromjesečju negativno utjecati jednokratne stavke čija se ukupna vrijednost procjenjuje na 538 milijuna švedskih kruna (82 milijuna dolara), od čega gotovo polovina otpada na dio poslovanja u Hrvatskoj.

Kako se navodi u današnjem priopćenju, od ukupnog iznosa jednokratnih troškova od 88 milijuna kruna pripisuje se otpisu goodwila u Tele2 Hrvatska, a iznos od 162 milijuna kruna otpisu ostale fiksne imovine u tom hrvatskom ogranku. Nakon tih otpisa pozicija goodwila Tele2 iznosit će 10 milijardi kruna, dodaje se u priopćenju švedske grupe. Po pisanju Reutersa, Tele2 Hrvatska od početka godine bilježi slabije rezultate od očekivanih i švedski operater već je ljetos ustvrdio kako se hrvatski ogranak, zaslužan za svega tri posto ukupnih prihoda grupe, ne razvija kao što je planirano.

Stoga je u srpnju švedska grupa izmijenila ciljanu stopu rasta dobiti prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) za hrvatski ogranak u ovoj godini na četiri do šest posto. Prethodno je ciljala na 20-postotni rast EBITDA do trećeg tromjesečja iduće godine. Preostali iznos jednokratnih stavki odnosi se na spor koji je Tele2 izgubio pred švedskim sudom vezano uz sporazum o pravima na dionice, nakon čega je prema sudskoj presudi protustranci morala isplatiti 288 milijuna kruna.

"To je donekle negativno. Prilično odgovara onome što su ranije signalizirali, a to je da (Hrvatska) ne ispunjava očekivanja", kazao je analitičar Handelsbanken Capital Marketsa Thomas Heath, dodajući ipak da nije riječ o šokantnim vijestima, prenosi Reuters. U 2011. Tele2 je ostvario neto prihode od 41 milijardu kruna i EBITDA od 11,2 milijarde kruna, stoji još u današnjem priopćenju. Grupa će objaviti poslovne rezultate u trećem tromjesečju 18. listopada.

Komentirajte prvi

New Report

Close