‘Hrvatska nije spremna za EU, pati od zaostalog gospodarstva i korupcija je sveprisutna’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. ožujak 2013. u 16:37
Foto: Patrik Maček/PIXSELL

RH pati od zaostalog gospodarstva, pravosuđa koje gotovo da i ne funkcionira, a i korupcija je sveprisutna, zaključuje komentator.

Nadregionalni dnevnik "Sueddeutsche Zeitung" objavio je komentar pod naslovom "Oprezne reforme nisu dostatne za članstvo u EU", u kojem dvoji oko spremnosti Hrvatske za ulazak u Europsku uniju i kritizira zeleno svjetlo Europske komisije i Berlina ulasku Hrvatske u EU.

"EU je na 15 stranica zaključio da je Hrvatska spremna za ulazak u EU. No, u stvarnosti zemlja pati od zaostalog gospodarstva, pravosuđa koje gotovo da i ne funkcionira, a i korupcija je sveprisutna", zaključuje komentator Florian Hassel u prilogu za "Sueddeutsche Zeitung". Autor podsjeća na greške koje je EU učinila primajući nespremne zemlje poput Bugarske, Rumunjska, pa i Grčke i Cipra u svoje članstvo, koje se zbog "nekonkurentnog gospodarstva" sada nalaze u problemima. Autor kritizira i posljednje izvješće monitoringa o napretku Hrvatska kao dokument koji ne odražava stvarnost.

"U stvarnosti je Hrvatska još uvijek zemlja koju karakterizira klijentelizam, rascjepkana uprava, napuhani javni sektor, jedno, nakon mnogo preblagih reformi, još uvijek nefunkcionirajuće pravosuđe, raširena korupcija i zaostalo gospodarstvo, koje je gotovo potpuno nepripremljeno na izazove koje donosi EU", piše Sueddeutsche Zeitung. Sve to, kako navodi autor, stoji u izvješćima Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke, Transparency Internationala i Ujedinjenih naroda koje je, kako navodi, "Europska komisija očito ignorirala".

"Prejaka je želja, i to ne samo u Europskoj komisiji, da se Europa ne mjeri političkim i gospodarskim mjerilima. Europa je želja i vizija", piše Hassel. No to su, kako smatra autor, samo loše isprike. "Europa može, ako to želi, itekako provesti svoju gospodarsku volju, što je u Hrvatskoj vidljivo na primjeru privatizacije brodogradilišta. No za jednu iskrenu bilancu i prije svega povlačenje odlučnih poteza koji proizlaze iz te bilance, nedostaje volja. I to ne samo u Bruxellesu, nego i u Berlinu. No tamo će Bundestag, koji kao posljednja moćna instanca može zaustaviti ulazak Hrvatske u EU, pristati na hrvatsko članstvo. Kada izražavaju osobno mišljenje, pojedini zastupnici iznose stajalište po kojem je za ulazak Hrvatske u EU još prerano. No politički nemaju dovoljno snage za jedno 'NE' koje bi Njemačku opet dovelo u konfrontaciju s ostatkom Europe", navodi se u komentaru.

Ovakvo ponašanje bi, kako se zaključuje u komentaru lijevo-liberalnog dnevnika, moglo imati utjecaj i na ostatak regije. "I drugim zemljama na Balkanu Bruxelles i Berlin šalju krivu poruku koja glasi: 'Za dobivanje članske iskaznice EU-a dostatne su i manjkave reforme' ".

Komentari (1)
Pogledajte sve

Narvno da Njemci ne vole kad netko dila mito u njihovoj zemlji i lako u ćuzi završi. Međutim u vukojebinama naravno da će oni prvi stimulirati i dati mito. Siemens gdje god treba, Mercedes za vatrogasna vozila u 50 zemalja, a i prijatelji Finci za Patriju. Sve visokorazvijene zemlje izričito zabranjuju mito u svojoj zemlji, međutim u stranim zemljama one su najveći stimulatori…

New Report

Close