‘Hrvatska nije problem, njih ima samo 4,4 milijuna’

Autor: Poslovni.hr , 28. studeni 2012. u 08:35
David Lidington, Vesna Pusić (EPA)

‘Nisam baš najveći obožavatelj Europske unije. Ulazak zemalja koje su malo korumpirane i neuređene omogućuje mi da kritiziram EU još i više.’

'Odgoda ulaska Hrvatske u EU ne bi bila od pomoći za Veliku Britaniju, mogla bi nanijeti određenu štetu našim interesima', kazao  je britanski ministar za Europu David Lidington, tražeći da se povuče amandman koji bi usporio ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u Parlamentu, prenosi Večernji list.

Donji dom britanskog Parlamenta jučer je dovršio svoj dio procedure, obavivši tri koraka u jedno poslijepodne: raspravu po odborima, proces amandmana te treće čitanje. Procedura ratifikacije sada se nastavlja u gornjem domu, nakon čega je zakon spreman za Kraljičin blagoslov. Ali donji dom ne bi uspio tako brzo završiti svoj dio posla da je kojim slučajem usvojen amandman konzervativnog zastupnika Davida Nuttalla koji je tražio da se rasprava o Hrvatskoj u donjem domu ostavi otvorenom dok Europska komisija ne objavi posljednje izvješće o monitoringu.

Euroskeptični zastupnik David Nuttall imao je još jedan neuspješan amandman, u kojem je tražio da London odgodi primjenu prava na slobodno kretanje hrvatskih radnika čak i dulje od maksimalnih 7 godina. Iz rasprave je sasvim jasno da britanska vlada uvodi pravila koja će onemogućiti Hrvatima da se slobodno zapošljavaju u Velikoj Britaniji prije 2020., ali Nuttall želi i više od toga.
Drugi euroskeptični zastupnik Jacob Rees-Mogg iskreno je ustvrdio kako su Britanci osjetljivi na pitanje migranata ne zbog Hrvatske nego zbog prijašnjih iskustava s radnicima iz drugih zemalja koje su ušle u EU 2004. godine.

"Hrvatska nije problem, njih ima samo 4,4 milijuna. Osim ako ne dođu svi odjednom i isprazne svoje domove u Hrvatskoj tako da mi u njih uselimo, nećemo imati problema s migrantima iz Hrvatske. Problem je ono što se događalo prije", rekao je Rees-Mogg te dodao: "Nisam baš najveći obožavatelj Europske unije. Ulazak zemalja koje su malo korumpirane i neuređene omogućuje mi da kritiziram EU još i više. Ja zapravo, podržavajući ovaj amandman, govorim protiv svog vlastitog interesa ako uzmemo u obzir da je moj interes kritiziranje EU. To vam samo pokazuje koliko sam ja čovjek otvorenog uma kad podržavam ovaj amandman".

Članak u cijelosti možete pročitati ovdje

Komentari (1)
Pogledajte sve

Dobro nam čovjek predviđa – da ćemo svi postati migranti. Odlična perspektiva!

New Report

Close