“Hrvatska nam zatvara more”

Autor: Poslovni dnevnik , 17. srpanj 2017. u 21:59
Foto: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL

U pripremi je i osnivanje posebne parlamentarne komisije koja bi trebala ispitati jesu li ispunjeni svi uvjeti da projekt prihvati i Sarajevo.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ustvrdio je u ponedjeljak kako je pitanje gradnje Pelješkog mosta “još uvijek otvoreno” ističući kako u njegovoj zemlji žele biti sigurni da taj projekt neće ugroziti pravo pristupa otvorenome moru i ulaska “najvećih brodova” u teritorijalne vode BiH.

Izetbegović je u Sarajevu kazao kako tehnički elementi mosta trebaju osigurati da BiH ima pristup otvorenom moru i s najvećim brodovima, a da on osobno nije siguran da je to slučaj s usvojenim projektom po kojemu bi se uskoro trebalo početi graditi. Deutsche Welle piše da Parlamentarna skupština BiH traži slanje note Hrvatskoj u kojoj će zahtijevati obustavu svih aktivnosti vezanih za izgradnju mosta dok se ne postigne obostrana suglasnost oko projekta.

U pripremi je i osnivanje posebne parlamentarne komisije koja bi trebala ispitati jesu li ispunjeni svi uvjeti da projekt prihvati i Sarajevo. Europska komisija odobrila je financirati gradnju s 375 milijuna eura, a predviđa se visina mosta od 55 metara i raspon između stupova od 250 metara, a aktualni predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je kako je to sukladno međunarodnim standardima te da za BiH u gradnji nema ničega spornog.

“Je li to dovoljno neka procijene stručne osobe. Očekujemo to od Vijeća ministra i Ministarstva prometa i komunikacija BiH”, kazao je, pak, Izetbegović. Pitanje gradnje mosta trebalo bi se naći i na sjednici Zastupničkog doma parlamenta BiH potkraj srpnja. “To je pitanje još otvoreno, Hrvatska ima pravo graditi most na svom teritoriju, a BiH pravo izlaska na otvoreno more. Hrvatska nema pravo zatvoriti pristup BiH otvorenome moru”, zaključio je Bakir Izetbegović.  

Komentirajte prvi

New Report

Close