‘Hrvatska ispunjava posljednje zadaće iz izvješća o monitoringu’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. veljača 2013. u 08:21
Foto: Patrik Maček/PIXSELL

Lange je u raspravi na Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta izvijestio njegove članove o razvoju događaja.

Europska komisija će na svom sastanku u srijedu odlučivati o prijedlogu novog ugovora za privatizaciju Brodosplita, što je jedna od 10 zadaća koje Hrvatska treba ispuniti, a ostale zadaće su već obavljene ili su pri samom kraju, istaknuo je u ponedjeljak u Bruxellesu predstavnik Europske komisije Dirk Lange.

Lange, koji je u Općoj upravi za proširenje Europske komisije zadužen za Hrvatsku, sudjelovao je u raspravi na Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta te izvijestio njegove članove o razvoju događaja uoči posljednjeg izvješća o monitoringu, koje će Komisija objaviti 21. ožujka. Po Langeovu istupu, Hrvatska može očekivati pozitivno izvješće.

"Drago mi je da vas mogu izvijestiti da je Hrvatska predala novi plan za privatizaciju Brodosplita. Komisija će o tome odlučivati na sastanku u srijedu i očekujemo pozitivnu odluku. U tom slučaju može se očekivati potpisivanje privatizacijskog ugovora do kraja ovoga mjeseca", rekao je Lange.

Lange je također obavijestio zastupnike da je Hrvatska uspostavila povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa, da je ubrzana gradnja graničnih prijelaza kod Neuma, koji će biti gotovi do 31. ožujka te da je znatno ubrzan rad na prevođenju europske pravne stečevine, što bi trebalo biti gotovo do 1. srpnja. "Prevođenje je snažno ubrzano i ako se nastavi ovom brzinom posao će biti gotov do ulaska u članstvo u EU-u, ali ne i do datuma objavljivanja izvješća Komisije", rekao je Lange.

Komisija je u svom Sveobuhvatnom izvješću o monitoringu objavljenom u listopadu prošle godine identificirala 10 zadaća koje Hrvatska treba ispuniti do predviđenog ulaska u članstvo 1. srpnja 2013. godine. Tih deset zadaća su: potpisivanje privatizacijskog ugovora za Brodosplit i poduzimanje potrebnih mjera kako bi se pronašlo održivo rješenje za brodogradilište 3. maj i Brodotrogir u cilju dovršenja restrukturiranje brodogradnje; provedba kratkoročnih mjera razrađenih u rujnu 2012. za jačanje učinkovitosti pravosuđa i smanjivanje broja zaostalih sudskih predmeta; prihvaćanje zakona kako bi se osigurala provedba sudskih odluka i smanjenje broja neprovedenih odluka; uspostava Povjerenstva za sukob interesa kako bi moglo započeti s radom; prihvaćanje novog zakona o pravu na pristup informacijama kako bi se pojačao pravni i administrativni okvir u području pristupa informacijama; prihvaćanje zakonskih akata kako bi se osigurala provedba zakona o policiji; dovršenje izgradnje graničnih prijelaza na neumskom koridoru; zapošljavanje graničnih policajaca u skladu s ciljanim brojem za 2012.; dovršavanje i usvajanje strategije o migracijama s jasno definiranim mjerama za integraciju najranjivijih skupina migranata; jačanje kapaciteta za prevođenje i reviziju pravne stečevine kako bi se ta zadaća ispunila do dana ulaska u EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close