Hrvatska i još 16 članica EU kasne u financijskoj reformi

Autor: Tomislav Pili , 18. listopad 2017. u 22:01
Dokumenti koje opisuju promjene koje donosi MiFID broje nekoliko stotina stranica, Fotolia

Rok za implementaciju direktive MiFID II istekao 3. srpnja.

Iako je rok istekao još 3. srpnja, više od polovice članica Europske unije još nije u potpunosti u nacionalno zakonodavstvo ugradilo MiFID II direktivu o reformi financijskih tržišta, a među njima je i Hrvatska. Prema izvješću Europske komisije (EK), s implementacijom Direktive za tržišta financijskim instrumentima – kako je puni naziv tog dokumenta – kasni 17 država. “Dobri učenici” su Austrija, Cipar, Češka, Danska, Francuska, Irska, Italija, Mađarska, Njemačka, Švedska i Velika Britanija. Regulativa nije na snazi u, primjerice, Belgiji koja je sjedište niza regulatornih agencija ili Luksemburgu, poznatom po snažnoj financijskoj industriji.

Ministarstvo: Nacrt je gotov

Glavninu implementacije u hrvatskom bi slučaju trebao bi “odraditi” izmijenjeni Zakon o tržištu kapitala. No, još je nejasno kada bi izmjene trebale stupiti na snagu. Iz Ministarstva financija, predlagatelja izmjena, odgovorili su nam da je nacrt prijedloga zakona o tržištu kapitala izrađen.

“U kratkom roku očekuje se početak javnog savjetovanja u trajanju od 30 dana, tj. objava nacrta na portalu E-savjetovanja. Ministarstvo će potom razmotriti sve primjedbe i prijedloge, nacrt po potrebi doraditi i potom uputiti Vladi”, objanjenje je Ministarstva.

 

483bilijuna dolara

vrijedno je europsko financijsko tržište

Kako je u utorak istaknuo potpredsjednik EK i povjerenik za financijske usluge Valdis Dombrovskis, članice Europske unije i dalje rade na implementaciji MiFID-a II, prenosi Bloomberg. “Mora se reći da cijeli proces kasni. Naravno, Komisija vrlo pažljivo prati implementaciju kako bi osigurala da postupak bude unificiran u svim državama”, istaknuo je Dombrovskis.

Prema navodima Bloomberga, većina država koje još nisu ugradile MiFID II u zakonodavstvo tvrdi da će to učiniti do 3. siječnja. Ipak, finsko ministarstvo financija tvrdi da je taj rok prilično ambiciozan, “ali moguć”. Zanimljivog su se rješenja dosjetili u Latviji. Tamošnji regulator poručuje kako će se pravila iz MiFID-a početi primjenjivati početkom iduće godine čak i ako zakon dotad ne bude usvojen.

Složenost promjena

S jedne je strane kašnjenje u procesu implementacije i donekle razumljivo s obzirom na složenost i opseg promjena koje MiFID II donosi. Naime, uz tu direktivu potrebno je provesti i prateću uredbu MiFIR – Regulaciju tržišta financijskim instrumentima. Prema tvrdnjama predstavnika financijske zajednice, samo dokumenti koji opisuju promjene koje donose MiFID i MiFIR broje svaki na stotine stranica.

Podsjetimo, svrha MiFID-a je unapređenje postojećih pravila tržišta kapitala, posebno što se tiče trgovanja na uređenim tržištima, visokofrekventnog trgovanja, nadzora financijskih tržišta i jačanja zaštite potrošača. Regulatori država koje su implementirale novu regulativu smatraju kako treba pričekati neko vrijeme dok sve članice ne započnu s punom primjenom. “Pažljivo pratimo kako protiče proces”, ističe glasnogovornica njemačkog BaFIN-a.     

Komentirajte prvi

New Report

Close