‘Hrvati su višestoljetni kleptomani, zaslužuju ruganje’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. siječanj 2013. u 10:59
Tomislav Nikolić / EPA

‘Nastali su na antisrpstvu i ako prestanu s pričom o lošim Srbima, ako prestanu s kleptomanijom, dovode u pitanje i svoj opstanak.’

Savjetnik predsjednika Srbije za kulturu Radoslav Pavlović nazvao je Hrvate višestoljetnim kleptomanima navodeći primjer "prisvajanja ćirilice" i pri tome istaknuo da se Srbi mogu tome samo rugati. "Ne treba se ničemu čuditi. Nastali su na antisrpstvu i ako prestanu s pričom o lošim Srbima, ako prestanu s kleptomanijom, dovode u pitanje i svoj opstanak. To je logičan proces kome se jedino možemo s ove strane rugati, jer on zaslužuje jedino ruganje i znanstveni osvrt", rekao je Pavlović za službenu novinsku agenciju Republike Srpske (Srna).

Povod za rasprave oko podrijetla ćirilice i kome pripada potaknuo je nedavni znanstveni skup Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na kojemu je ćirilica proglašena hrvatskom baštinom. Pri tome su hrvatski znanstvenici naveli da je najpoznatiji ćirilični spomenik Miroslavljevo evanđelje iz 12. stoljeća "pisano hrvatskom ćirilicom i staroslavenskim jezikom hrvatske redakcije".

Savjetnik srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića istaknuo je kako hrvatskome nacionalnome mentalitetu bliska kleptomanija. "Naša država treba objasniti da je ćirilica pismo vjerojatno starije od pojma srpske nacije i hrvatske nacije, da vodi praktično i grafički podrijetlo iz vinčanske kulture, a da će ovi krasti, krast će – ni prvo ni zadnje", rekao je Pavlović.

Pri tome je Nikolićev savjetnik za kulturu ustvrdio da su se 1900. godine u Dubrovniku, za kojega je naveo da je "jučer prije podne ušao u sastav Hrvatske", na zemaljskim izborima za Sabor dalmatinski samo dvojica stanovnika Dubrovnika – jedan fratar i jedan obućar, izjasnili kao Hrvati. Dodao je da ne ga bi ništa začudilo da Sveti Sava bude proglašen Hrvatom, imajući na umu da su Hrvati "prisvojili Ruđera Boškovića za Hrvata" kao i pokušaj da Nikolu Teslu "stave među Hrvate" navodeći da je u kolovozu 1941. godine ustaše pobile potpuno selo Smiljan i obitelj Tesla.

Pavlović se oštro usprotivio pokušaju utemeljenja hrvatske pravoslavne crkve ističuči da je paradoksalan pojam "hrvatsko pravoslavlje". Pozvao je srbijanske povjesničare da rasvijetle tko su bili znameniti Marin Držić i Ivan Gundulić, očito ih prisvajajući kao srpske stvaratelje. Srna je navela i da je najnoviji primjer prisvajanja ćirilice spomenik ćirilici u Širokom Brijegu u BiH gdje je direktor lokalne turističke organizacije Grgo Mikulić podignuo spomenik sa ćirilicom objašnjavajući da je riječ o slovima iz starog hrvatskog pisma iz 15. stoljeća.

Komentari (3)
Pogledajte sve

samo da ih niko ne bije pa da se ne moraju braniti

Nikolić : Srbija će 2013. posvetiti pomirenju !

Evo već su počeli s pomirenjem !

Nema više ni jednog vrijednog holivudskog scenarija- bez teme o Bosni
– teroristima i negativcima iz Srbije…

New Report

Close