Hrvati sanjali, Talijani dobili

Autor: Poslovni.hr , 20. studeni 2012. u 14:57
EPA

Katar je pristao investirati u talijanske kompanije, a time će se ojačati nastojanja talijanskog premijera da oživi oslabljenu talijansku ekonomiju.

Talijanski je državni investicijski fond Fondo Strategico Italiano u ponedjeljak objavio kako je potpisan unosan ugovor s Katar Holdingom, izvijestio je jučer Wall Street Journal.

Tako će u iduće četiri godine katarski kapital u iznosu od dvije milijarde eura biti investiran u brojne talijanske kompanije koje se bave modom, turizmom, proizvodnjom hrane i luksuza. Radi se o zajedničkom ulaganju, a u cijelom procesu dogovora sudjelovali su talijanski premijer Mario Monti i šeik Katara Hamad bin Jassim al-Thani. Prema ugovoru, obje strane ulagat će u prve četiri godine podjednake iznose.

>>> Put u Katar bio je dobra izvidnica, sve ovisi o LNG-u

>>> Čačić prije ostavke dogovorio posao u Kataru vrijedan 100 mil. eura?

Katar je pristao investirati u talijanske kompanije, a time će se ojačati nastojanja talijanskog premijera da oživi oslabljenu talijansku ekonomiju. Potpisivanjem ovog ugovora Italija se pridružila rastućem popisu europskih zemalja koje su zainteresirane za poslovnu suradnju s ovom bogatom arapskom zemljom. Podsjetimo, na tom je popisu i Lijepa naša, a hrvatska je delegacija prošli tjedan sudjelovala na sastancima s katarskim čelnicima pokušavajući ostvariti ono što je jučer uspjelo talijanskom premijeru.

"Imamo nekoliko ideja što se tiče investicija u Italiji i trenutno  radimo na njima', izjavio je katarski šeik Hamad bin Jassim al-Thani na konferenciji za medije, no nije želio detaljnije govoriti o čemu je točno riječ, piše Reuters. Dodao je kako se Katar priprema s Italijom potpisati još jedan ugovor, vrijedan milijardu eura, a koji će biti usmjeren na mala i srednja poduzeća.

Talijanski premijer tako je realizirao svoj glavni cilj i opravdao razlog zbog kojega je posjetio zaljevske zemlje. Privukao je vrijedne investicije koje bi trebale pomoću u spašavanju posrnulih talijanskih kompanija. Šeik Hamad je pohvalio reforme koje Monti provodi otkako je preuzeo funkciju premijera te dodao da  su one pomogle talijanskom gospodarstvu i bile važan korak za jačanje cjelokupnog ekonomskog sustava.

"Vjerujemo da je Italija vrlo važan  europski partner naše zemlje", kazao je šeik.

Monti je samo komentirao kako se nada da će i njegovi nasljednici u vladi nastaviti reforme koje je on započeo. "Ne zna se što će se dogoditi nakon izbora, ali uvjeren sam da će Italija uvijek imati odgovornu vladu", kazao je Monti.

Jedna od analitičara kompanije Roubini Global Economics u Londonu,  Rachel Zeimba, istaknula kako je za Italiju ovo vrlo važan korak. "Značajno je to što je Italija proaktivna u privlačenju dugoročnih investitora, a ovaj pothvat jasno signalizira njihve napore", kazala je.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Da, i.

Koliko sam ja čuo Ruski plin i južni tok prolazi kroz Italiju.

A Talijani su potpisali ugovor s Rusima.

Ako ne potpišite u ugovoru da će te kupovati plin od njih onda dobite frišku figu.

Tak, neka ulažu u Talijansku industriju, da mi imamo gdje uvaliti Katarski plin iz našeg LNG terminala po nižoj cijeni.

Ili i to moram nacrtati.

[emo_cool][emo_palacg][emo_novac]

ako Čačića i Josipovića podrazumijevate pod Hrvati, onda je u redu

New Report

Close