Hrenovke: Od 8 uzoraka u trgovačkim lancima potrošačima ne mogu preporučiti niti jednu

Autor: Poslovni.hr/H , 02. srpanj 2015. u 21:12
Foto: Thinkstock

U hrenovkama je previše masnoća, kolagena i drugih dodataka, a u jednom analiziranom uzorku uopće nije otkrivena govedina.

Vodeća slovenska potrošačka udruga kontrolirala je kvalitetu hrenovki te utvrdila da od osam uzoraka različitih marki kupljenih u trgovačkim lancima ne može potrošačima preporučiti niti jednu jer sadrže mnogo masnoća, a premalo mesa.

"Najviše nas je razočaralo to da rijetki proizvođači na proizvodu označe postotak mesa u hrenovkama, a upravo to je informacija od važnosti za potrošače", kazala je Tanja Pajk Žontar iz Saveza za zaštitu potrošača (ZPS).

Od 12 uzoraka hrenovki po cijeni od 4 do 9 eura za kilogram koje su analizirali niti za jednu vrstu nisu ocijenili da ih mogu preporučiti s obzirom na kvalitetu i cijenu jer je cijena kilograma svinjskog buta 5 eura, a mlade govedine za odreske 8 eura.

Prema slovenskom pravilniku hrenovke bi naime morale sadržavati najmanje 75 posto "mesnog tijesta" od govedine i svinjetine, ali je istraživanje pokazalo da se proizvođači toga ne drže jer je u hrenovkama previše masnoća, kolagena i drugih dodataka, a u jednom analiziranom uzorku uopće nije otkrivena govedina.

Komentirajte prvi

New Report

Close