Hoteli u CG promijenili po tri vlasnika

Autor: Poslovni dnevnik , 09. siječanj 2018. u 15:48
Hotel Queen of Montenegro, koji je nedavno preuzela OTP banka, zatvoren je, a dolasci gostiju nisu ugovoreni

Sumnjivi partneri, nestvarni planovi, pronevjereni milijuni i stečajevi vlasnika doveli su do niza napuštenih hotela.

Brojni su primjeri neuspješnih privatizacija hotela u Crnoj Gori, koji su dosad promijenili dva ili tri vlasnika i na kraju završili kod banaka koje su kreditirale vlasnike.

Najsvježiji slučaj je bečićki hotel The Queen of Montenegro s četiri zvjezdice, koji je nedavno preuzela OTP banka, a sada je zatvoren i kapaciteti za sljedeću godinu nisu ugovoreni, piše Pobjeda. Sumnjivi partneri, prazna obećanja, pronevjereni milijuni i stečajevi vlasnika doveli su do toga da umjesto nositelja smještajnih kapaciteta na primorju imamo srušene hotele, kao što su Igalo u Herceg Novom, ulcinjski Galeb, tivatska Mimoza i Plavi horizonti, navodi podgorički list.

Na mjestu nekih od njih, kao što je Tamaris novi vlasnik Vektra Montenegro Dragana Brkovića 2011. godine izgradila je parking. Hotel Galeb, najkvalitetniji u Ulcinju, prodan je domaćem strateškom partneru, koji ne samo da ga nije unaprijedio, već ga je sravnio s temeljom. Hotel As je prodan ruskom partneru prije gotovo 15 godina, počelo se s udvostručavanjem kapaciteta, da bi posao stao. Hotel danas izgleda kao velika ljuštura, a na kraju je raskinut i ugovor s Nega Toursom.

Bivši direktor hotela Queen of Montenegro Dragan Purko Ivančević rekao je za Pobjedu da je hotel bio imovina mađarskog fonda i da je ugovoreno korištenje do 2021. godine. "Hotel je izvršavao sve svoje obveze, postigao je najbolje rezultate na tržištu i bez ikakvog razloga prekinut je taj ugovor. Što će dalje biti s hotelom ne znam, znam da on nije više na tržištu, za sljedeću sezonu nije ugovoren nijedan krevet, jer vlasnik nije želio ugovarati te kapacitete", rekao je Ivančević.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, koje je u komunikaciji s faktoring kompanijom OTP banke, rekli su Pobjedi da su novi vlasnici u pregovorima s novim zakupcem hotela oko definiranja buduće suradnje. Zanimljiv je i slučaj hotel Rivijera iz Herceg Novog kojeg je 2004. godine kupila izraelska kompanija JT Investment, da bi nakon 13 godina napustili objekt zbog duga od 11 milijuna eura Hypo banci. Kupac za hotel je nađen iz drugog pokušaja. Hotel Mediteran, koji je 2003. privatizirao Maestraltours Blaža Dedića za 1,2 milijuna eura, stečajna uprava prodaje od 2012. godine, kad je ponuđen za 62 milijuna eura. U međuvremenu cijena je prepolovljena, a kupca još nema.

Komentirajte prvi

New Report

Close