Hong Kong pred krizom nakon deset godina

Autor: Tomislav Pili , 26. kolovoz 2019. u 22:00
Zbog prosvjeda grad zaobilaze turisti, a poljuljan mu je i status financijskog središta/REUTERS

Protuvladini prosvjedi ugrožavaju temeljne stupove hongkonškog gospodarstva.

Protuvladini prosvjedi koji su ušli u treći mjesec učinili su da se Hong Kong našao pred prvom ekonomskom krizu u posljednjih deset godina.

Recesija je pred vratima, tvrde inozemni ekonomski analitičari, jer politička nestabilnost ugrožava temeljne stupove hongkonškog gospodarstva. Naime, grad koji je šoping-meka počeli su zaobilaziti turisti, a poljuljan mu je i status financijskog središta što se najbolje oslikava u Alibabinoj odgodi 15 milijardi dolara vrijednog uvrštenja na tamošnjoj burzi.

U drugom tromjesečju – kada je utjecaj prosvjeda još bi blag – BDP Hong Konga smanjio se 0,4 posto u odnosu na prethodni kvartal. Od tada su prosvjedi paralizirali trgovačka i turistička područja grada te nekoliko puta blokirali zračnu luku.

Ako pad gospodarstva bude zabilježen i u trećem tromjesečju, bit će ispunjen tehnički uvjet da recesija nastupa ako BDP oslabi dva uzastopna tromjesečja. Za cijelu godinu vlada očekuje rast do 1 posto, no većina ekonomista sumnja da je to moguće. Štoviše, kriza bi mogla biti vrlo ozbiljna.

"Kada imate ekonomski rast tolike godine, i pad može biti jednako velik", kaže za Reuters Kevin Lai, glavni ekonomist za azijsko područje u Daiwa Capital Marketsu.

Vodeće kineske turističke agencije tvrde da će prihod od prodaje smještaja u hongkonškim hotelima za kolovoz biti prepolovljen. Valja naglasiti kako je zbog prosvjeda odgođen veliki draguljarski sajam koji u pravilu posjeti 54.000 ljudi, a veliku dvodnevnu konferenciju odgodio je i BlackRock, najveći svjetski investicijski fond.

Komentirajte prvi

New Report

Close