Honda zatvara britansku tvornicu

Autor: Poslovni dnevnik , 19. veljača 2019. u 21:59
Ukida se i 3500 radnih mjesta/REUTERS

Japanski proizvođač 2022. ugasit će pogon u Swindonu zbog brexita, ali i nepovoljnih trendova u autoindustriji.

Japanski proizvođač automobila Honda planira do 2022. godine zatvoriti svoju jedinu tvornicu u Britaniji i tako ukinuti 3500 radnih mjesta, što je s približavanjem brexita još jedan u nizu udaraca automobilskoj industriji Ujedinjenog Kraljevstva. 

Japanska kompanija prošle je godine u tvornici automobila Swindon proizvela 160.000 Honda Civica, od čega je otprilike 90 posto izvezeno u EU. Honda je u utorak ujutro potvrdila te planove, o kojima su britanski mediji pisali već u ponedjeljak, nakon što je član parlamenta Justin Tomlinson izjavio kako je razgovarao s predstavnicima Honde, koji su kazali da se o tome konzultiraju s "osobljem".

"Ne očekuje se gubitak nijednog radnog mjesta, niti promjene u proizvodnji do 2021. godine", rekao je Tomlinson. Katsushi Inoue, predsjednik Honde u Europi, poručio je u utorak ujutro da je "u svjetlu promjena bez presedana koje utječu na našu industriju, od vitalne važnosti ubrzamo našu strategiju elektrifikacije i u skladu s tim restrukturiramo globalne operacije". 

"Kao rezultat toga, morali smo donijeti ovu tešku odluku da se konzultiramo s našom radnom snagom o tome kako bismo mogli pripremiti našu proizvodnu mrežu za budućnost", poručio je Inoue u priopćenju.

Justin Tomlinson u objavi na Twitteru je kazao da Honda temelji takvu odluku na globalnim trendovima, a ne samo na brexitu te da će se cijela proizvodnja za europsko tržište konsolidirati u Japanu 2021. godine. Automobilska industrija općenito se suočava s padom potražnje u Kini i sve slabijom prodajom dizelskih vozila, a Hondina tvornica u Swindonu proizvodi modele s VTEC turbo benzinskim, ali i dizelskim i-DTEC motorima.

Komentirajte prvi

New Report

Close