Holdina u Federaciji BiH vodeća po prihodima

Autor: Poslovni dnevnik , 01. svibanj 2019. u 21:59
Holdina se bavi prodajom nafte i naftnih derivata

Po dobiti prvo mjesto zauzele Autoceste FBiH.

Prvi put su tri kompanije iz Federacije BiH ostvarile prihode veće od milijardu maraka (oko 4 mlrd. kuna), a na čelu liste nalazi se Holdina, objavila je bonitetna agencija LRC.

Holdina, koje se bavi prodajom nafte i naftnih derivata, prihodovala je 1,17 milijardi KM i tako na vrha prestigla Elektroprivredu BiH, koja je zauzela treće mjesto s prihodima od 1,04 milijarde maraka, javlja Privreda. Na drugom mjestu sa 1,10 milijardi KM nalazi se tuzlanski Bingo. Taj lanac trgovina nalazi se i na drugom mjestu kada je riječ o operativnoj dobiti, a koja iznosi 92,44 mil. maraka.

Prva po dobiti je tvrtka Autoceste FBiH s gotovo 140 mil. maraka, a treća je Elektroprivreda BiH, čija je dobit 2018. godine iznosila gotovo 72 mil. KM.

"Potpunu listu najuspješnijih kompanija u BiH očekujemo uskoro, nakon što budu dostupni i financijski pokazatelji iz Republike Srpske. Većih promjena u vrhu, međutim, ne bi trebalo biti budući da je i ranijih godina većina kompanija, vodećih po ostvarenim prihodima, ali i po operativnoj dobiti, dolazila iz Federacije BiH", objašnjavaju iz LRC-a. Admir Čavalić, ekonomski analitičar iz Tuzle, kaže kako BiH, kao tranzicijska zemlja, dijeli iskustva istočnoeuropskih zemalja i da je prvo pokrenuta trgovina u kojoj su se kasnije rodili najveći divovi.

"Privatne kompanije polako, ali sigurno preuzimaju primat i penju se na ljestvicama, što pokazuje i pad Elektroprivrede, koja nakon dugo godina više nije na čelu", kaže Čavalić, dodajući da veliki brojevi ne predstavljaju odmah i nečiji uspjeh. "Rast je bit uspjeha i na taj način treba promatrati kompanije. Sve su to veličine od papira koje, ako ne ostvare potrebnu stopu rasta i širenja, doživljavaju kolaps. Konkretan primjer je Agrokor", zaključio je Čavalić.

Komentirajte prvi

New Report

Close