Hogan: U agraru će zarađivati više

Autor: Marta Duić , 29. ožujak 2018. u 22:01
Briselska panel diskusija o poljoprivredi/PD

Novi ZPP nastao je u jeku promjena klime i stanja na tržištu, a trebao bi povećati broj zaposlenih.

Na Forumu o budućnosti poljoprivrede održanom u utorak u Bruxellesu organizirana je i panel diskusija "Može li poljoprivreda EU preživjeti bez Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP)? 

Kako tvrdi Phil Hogan, povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj, novi ZPP u završnoj je fazi, a zahvaljujući njemu EU će održati standarde kvalitete i poljoprivrednici će od svog rada zarađivati više. Objašnjava kako je pojednostavnjena u odnosu na dosadašnju te kako u njoj raste uloga precizne poljoprivrede i tehnologije u službi razvoja poljoprivrede. "Poljoprivrednici su rješenje problema, a ne problem", poručio je Hogan. 

Inovativne investicije 
Jean Arthuis iz odbora za proračun u Europskom parlamentu smatra da je za budućnost ključno podupirati proizvodnju i investicije koje su inovativne i povećat će moć onih u agroindustriji. Napominje kako je kvaliteta ključ za isticanje jer je ipak u pitanju jedno veliko tržište, tržište EU. 

 

Hogan

Poljoprivrednici su rješenje, a ne problem.

"Nekako mi se čini da je sve generičko i da nedostaje podrobnih analiza vanjskih utjecaja poput klimatskih promjena. Pitanje je hoćemo li iskoristiti novac za poticanje bioraznolikosti kod poljoprivrednika, a to je gorući problem. Nažalost, trenutno vidim da isti novac opet ide istim pojedincima", iskazao je zabrinutost Ariel Brunner koji je zadužen za politiku Europe i Centralne Azije u Birdlife Internationalu. Hogan pak tvrdi da su orijentirani na male i srednje poljoprivrednike i na njihov prosperitet, no konkretne primjere kako će im ZPP pomoći tek ćemo, kaže, otkriti u bliskoj budućnosti.

Kritika iz prve ruke
"Svake godine 4-5 posto poljoprivrednika odustane od poslovanja, ali novi ZPP povećat će broj zaposlenih", uvjerava Hogan. Arriane Lotti, talijanska poljoprivrednica koja upravlja s 420 ha strahuje od ZPP-a: "Obiteljsku farmu koja postoji od 1930. vodim zadnje četiri, no promijenili su se zahtjevi tržišta i klima te moram naći nove kulture kako bih isplativo poslovala. Dotad me čeka otpuštanja radnika".  

Spas je u znanosti

Treba promijeniti stav  
"Samo nas znanost može spasiti jer će ona pokazati političarima zašto je na proizvodnju hrane potrebno gledati drugačije. Potreban nam je internacionalni sporazum i stručni pojedinci koji će mijenjati trenutni stav o poljoprivredi jer prošlost i prošli uspjesi nisu garancija uspjeha u budućnosti" kaže Louise O. Fresco sa Sveučilišta Wageningen.

Komentirajte prvi

New Report

Close