Hoće li se eurozona raspasti prije hrvatskog pristupanja EU?

Autor: Poslovni.hr , 09. svibanj 2013. u 14:31
Photo: Thinkstock

Jose Manuel Barroso smatra kako je Europskoj monetarnoj uniji u obliku u kojem je stvorena, istekao rok.

Dok se mi pripremamo za pristupanje Europskoj uniji i proslavu ulaska, u nekim njezinim članicama sve se glasnije pitaju je li odzvonilo zajedničkoj valuti euru.

Bivši njemački ministar financija Oskar Lafontaine poznat i kao otac eura, nedavno je zatražio odustajanje od "katastrofalne zajedničke valute" kako bi se omogućio oporavak u južnoj Europi.

O budućnosti europske monetarne unije govorio je i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso koji smatra kako je Europskoj monetarnoj uniji u obliku u kojem je stvorena, istekao rok. "Trebamo prilagoditi svoj politički i institucionalni okvir kako bismo se učinkovitije borili s krizom ili će se ona nemilosrdno nositi s nama", rekao je Barroso.

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić smatra kako Hrvatska ne treba strahovati zbog mogućeg ukidanja eura te je izjavila kako će Hrvatska zadržati kunu kao sredstvo plaćanja i neće se gurati u euro sve dok ne budemo imali apsolutno konkurentno gospodarstvo i bili sigurni da u tim uvjetima možemo prosperirati. S obzirom na sve navedeno, HRT se pita hoće li se eurozona raspasti i prije hrvatskog pristupanja EU.
 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Hrvatske Guske navalile u EU Maglu , a Magla sve gušča .

New Report

Close