Hladnoća podigla cijenu električne energije tri puta

Autor: Poslovni dnevnik , 12. siječanj 2017. u 21:59
Potrošnja struje u Srbiji povećana 15 posto

Megavatsat na burzama u regiji stajao je u petak oko 50 eura, sada je već 150 eura, a uzrok je velika potražnja.

U hladnim danima i srpski i energetski sustavi europskih zemalja su stabilni, ali raste potrošnja svih energenata.

Zbog višestruko povećanog prometa, najzadovoljniji su trgovci električnom energijom, od prošlog petka cijena električne energije na burzama je tri puta veća. Megavatsat na burzama u regiji stajao je u petak oko 50 eura, a sada je već 150 eura. Na mađarskoj burzi u vrijeme najvećeg potrošnje cijena je dosezala i 300 eura, javlja RTS.

"Posljednjih dana zabilježen je povijesni maksimum cijena na burzama struje. Količine su stabilne, tako da je uzrok rastu cijena povećana potražnja. Također, otežavajuća okolnost, uz niske temperature, je i nedostatak vode, sušno je razdoblje u cijeloj regiji, što odmah utječe na povećanje cijene", kaže Miloš Mladenović, direktor srpske burze struje SEEPEX. Samo za tri dana potrošnja struje u Srbiji povećana je do 15%, a u nekim zemljama je i dvostruko veća. Dispečerski centar Elektromreže Srbije (EMS) u stalnom je kontaktu sa svim operaterima europskih prijenosnih sustava.

"Ako dobijemo zahtjev od drugih sustava za pomoć, elektroenergetski sustav Srbije je spreman u svakom trenutku odgovoriti na te zahtjeve", kaže Aleksandar Kurčubić, izvršni direktor za tržište i upravljanje EMS-a. U Gazpromu kažu da su za božićne praznike zabilježili rekordne isporuke plina. "Pet dana zaredom isporuke preko Sjevernog toka dosegnule su 165,2 milijuna prostornih metara dnevno. To je 10% više od planiranog godišnjeg kapacitet plinovoda", navodi Gazprom. Najveći izvoznici struje u Europi trenutno su Njemačka i Rumunjska. 

Komentirajte prvi

New Report

Close