Europska tržišta neće srpske maline

Autor: Poslovni dnevnik , 20. veljača 2017. u 14:03
Zanimanje kupaca za maline najniže je u posljednjih deset godina/FOTOLIA

Stručnjaci smatraju da će prodavači morati odvojiti bolje od lošijih sorti ako žele prodati preostale zalihe.

Izvoz srpskih malina posljednjih mjeseci u stalnom je padu u odnosu na prethodne godine, pa hladnjače u zapadnoj Srbiji još čuvaju znatne količine zamrznutog voća.

Zanimanje kupaca za srpski voćarski brend najniže je u posljednjih deset godina, tvrde izvoznici, dodajući da je trenutna cijena zamrznutih malina na tržištu niža od otkupne u svježem stanju, koja se kretala oko 230 dinara (oko 13 kuna). Srbija se urodom malina 2015. godine ponovno vratila na čelo svjetskih zemalja izvoznica sa 105.000 tona, dok je 2016. godine od izvoza malina zaradila 248 milijuna eura.

 

105 tisuća

tona malina izvezla je Srbija 2015. godine

Slom malih proizvođača
Prošle godine maline su se se prodavale i za 320 dinara po kilogramu, navodi Blic, a izvoznici razloge za sadašnju situaciju vide u lanjskom rekordnom urodu malina u Poljskoj. Usto, uzrok pada prodaje je i u tome što su srpski izvoznici kroz standardne sorte vilamet i miker, koje čine više 90 posto ukupne proizvodnje u Srbiji, miješali sorte polka i polana, koje su slabije kvalitete. To je izazvalo nezadovoljstvo kod kupaca u Europi, pa se događalo da se cijeli kontigenti malina vrate u Srbiju. Stručnjaci smatraju da će prodavači malina morati odvojiti polku od vilameta ako žele postići bolju cijenu i prodati preostale zalihe, dok će zaustavljeni izvoz zbog niske cijene najviše pogoditi male proizvođače malina. Jedan od njih je i Milovan Jakovljević iz Radaljeva, koji maline proizvodi na više od tri hektara površine koristeći suvremene standarde.

Država zanemarila voćare
"Nisam još prodao ništa jer nakon berbe nije bilo potražnje. Trenutna cijena je oko 180 dinara za kilogram, pa ću 2016. završiti s gubicima. Razlog za takvo stanje nije hiperprodukcija u Srbiji, već država koja ima vrlo loš odnos prema proizvodnji voća i povrća. Nije uvela izvancarinske mjere, odnosno prelevmane da bi taksama na uvoz zaštitila domaće proizvođače. Zbog liberalizacije tržišta hladnjače uvoze velike količine maline lošije kvalitete te su miješanjem s domaćim vilametom i mikerom ugrozili brend 'srpska malina', kaže Jakovljević. 

Snažna konkurencija

Poljaci godinama najveći svjetski izvoznici malina
Poljska je godinama bila najveći proizvođač malina sa 120.000 tona, ali je nasade u toj zemlji 2015. godine uništila suša, te je ukupan urod iznosio između 50.000 i 60.000 tona, dok je te godine Srbija zabilježila rekordnu proizvodnju malina u proteklih 25 godina. Otkupna cijena u Srbiji, gdje se malinarstvom bave deseci tisuća proizvođača, iznosila je te godine oko 200 dinara po kilogramu. Uz Poljsku jedan od najvećih svjetskih proizvođača malina su Sjedinjene Američke Države.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Romel, pun pogodak

Romel….strašan upis.
Nekada cinizam najbolje opisuje stvarnost.

Samo bez panike. Nema te nekvalitete koja se u Hrvatsku ne može uvesti.

New Report

Close