Herbicid srušio Bayer na najnižu vrijednost od 2012.

Autor: Tomislav Pili , 14. svibanj 2019. u 22:00
Herbicid je prije prodavao Monsanto koji je od prošle godine u vlasništvu Bayera/REUTERS

Nakon presude o odšteti od dvije milijarde eura kalifornijskom paru Bayer je Frankfurtskoj burzi izgubio gotovo šest posto.

Vrijednost dionica Bayera potonula je u utorak u jednom trenutku gotovo šest posto nakon što je sud u Kaliforniji presudio da njemačka kompanija mora isplatiti bračnom paru Alvi i Albertu Pilliodu dvije milijarde dolara zbog opasnosti herbicida Roundup.

Tokom dana pad je donekle ublažen, pa je nakon 13 sati dionica bila u gubitku 2,6 posto na 55,2 eura dok je indeks DAX bilježio pola posto povećanja vrijednosti. 

Opasni glifosat
Burzovna vrijednost njemačke farmaceutske i kemijske kompanije tako se spustila na najnižu vrijednost u sedam godina, iako će iznos odštete najvjerojatnije biti značajno smanjen kada slučaj dođe do Vrhovnog suda. Niži sud je presudio kako herbicid Roundup koji je prije prodavao Monsanto – od prošle godine u vlasništvu Bayera – sadrži kancerogeni sastojak glifosat, a kompanija nije dovoljno jasno upozorila korisnike na moguće posljedice njegova korištenja.

 

13.400 Amerikanaca

podnijelo je tužbe zbog posljedica Roundupa

Inače, ovo je već treći slučaj da američki sudovi zauzimaju takav stav prema Roundupu. Naime, ovog ožujka Bayeru je određena isplata 80 milijuna dolara odštete Edwinu Hardemanu, a prošle godine su Dewaynu Johnsonu trebali isplatiti 289 milijuna dolara. Svi su oni nakon dugogodišnjeg korištenja Roundupa razvili ne-Hodgkinov limfom. Bayer – najpoznatiji po Aspirinu – suočen je s tužbama 13.400 Amerikanaca zbog izazivanja karcinoma korištenjem Roundupa. Zanimljivo je da sudovi staju na stranu tužitelja unatoč suprotnom mišljenju nadležnih regulatora.

Regulatori misle drugačije
Američka agencija za zaštitu okoliša prošloga je mjeseca još jednom ponovila svoj nalaz da je glifosat siguran za upotrebu. Europska agencija za kemijske proizvode, kao i još nekoliko regulatora širom svijeta također smatraju da glifosat vjerojatno nije kancerogen za ljude. S druge strane, Međunarodna agencija za istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) zaključila je 2015. kako postoji mogućnost da ta kemikalija uzrokuje karcinom.

Bayer je u priopćenju naveo kako je razočaran presudom i kako će se žaliti na nju. Glasnogovornik kompanije izjavio je da je odluka suda "neopravdana". Njemačka kompanija ističe kako presuda nema utjecaja na snažnu potražnju  farmera i vrtlara-hobista za herbicidima koji sadrže glifosat.

Komentirajte prvi

New Report

Close