Hamburški gradonačelnik ‘gasi’ štednju u eurozoni

Autor: Tomislav Pili , 08. veljača 2018. u 07:41
Martin Schulz (SPD), Horst Seehofer (CSU) i Angela Merkel (CDU)/REUTERS

Ključno ministarstvo financija pripast će SPD-u koji zagovara proračunsku potrošnju, a resor preuzima Olaf Scholz.

Njemačko ministarstvo financija – nezaobilazno u planovima dublje integracije eurozone i Europske unije u cjelini – pripast će socijaldemokratima (SPD) nakon što su u srijedu ujutro zaključeni pregovori o novoj vladi u Berlinu.

Demokršćanska Unija CDU/CSU i SPD postigle su dogovor o koalicijskom ugovoru, što su potvrdila i čelništva stranaka. "Napokon imamo koalicijski ugovor", poručilo je predsjedništvo SPD-a.

Preraspodjela resora
Socijaldemokratski gradonačelnik sjevernog njemačkog grada Hamburga Olaf Scholz spreman je preuzeti dužnost moćnog njemačkog ministra financija, objavili su njemački mediji. Dogovor je postignut i oko preraspodjele resora. Tako bi SPD trebao zadržati ministarstvo vanjskih poslova koji preuzima Martin Schulz, zatim resore rada, pravosuđa, zaštite okoliša i obitelji.

Ministarstvo unutarnjih poslova bi trebao preuzeti CSU, a kao ministar se spominje aktualni premijer Bavarske i predsjednik CSU-a Horst Seehofer. Postignuti sporazum još ne znači da će velika koalicijska vlada biti i formirana. Naime, sporazum mora odobriti članstvo obje stranke, uključujući i 460.000 članova SPD-a gdje se većina žestoko protivi novoj suradnji s konzervativcima. Mladež SPD-a u prvim je redovima protivnika koaliciji koja je posljednjih tjedana čak pokrenula kampanju odbijanja koalicije s CDU-om. No, uz osvajanje ključnog ministarstva rada, najveći "plijen" SPD-a svakako je ministarstvo financija "preoteto" od CDU-a. 

Blago pali prinosi
Taj će resor sada voditi stranka koja je pozvala na stvaranje "Sjedinjenih Država Europe" do 2025. te s oduševljenjem pozdravila plan francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o dubljoj europskoj integraciji.

Dolaskom Olafa Scholza moguć je zaokret u politici u odnosu na prethodnika Wolfganga Schäublea. Naime, SPD je skloniji proračunskoj potrošnji nego štednji i discipliniranoj fiskalnoj politici u eurozoni koje je zagovarao CDU. Na izbor Scholza blagonaklono gledaju i financijska tržišta jer su blago pali – između pet i sedam baznih bodova – prinosi na talijanske, španjolske i portugalske obveznice.

Komentirajte prvi

New Report

Close