Guverner ciparske središnje banke upozorio na značajne rizike za gospodarstvo

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. svibanj 2013. u 14:24
Photo: EPA/STR

Cipar je u ožujku osigurao 10 milijardi eura vrijedan paket međunarodne pomoći čime je postao peta članica eurozone koja je bila primorana tražiti pomoć međunarodnih zajmodavaca.

Ciparskim gospodarskim izgledima prijete značajni rizici i prognozirana recesija mogla bi biti dublja nego što se predviđalo, kazao je guverner ciparske središnje banke.

Ta otočna zemlja u ožujku je za dlaku izbjegla financijski kolaps i suočena je s iznimno velikim makroekonomskim i rizicima po bankarski sektor, ustvrdio je Panikos Demetriades.

Ujedno je upozorio na potencijalne učinke postupka gašenja tamošnje dvije banke, te gubitaka nametnutih vlasnicima velikih depozita u sklopu međunarodnog paketa pomoći, koji uključuje i nametanje kontrole kapitala.

"Recesija bi mogla biti dublja no što se očekivalo, s negativnim popratnim učincima na državne financije, uključujući i državni dug", kazao je guverner u govoru pripremljenom za jednu konferenciju u ciparskoj prijestolnici.

Cipar je u ožujku osigurao 10 milijardi eura vrijedan paket međunarodne pomoći. Time je postao peta članica eurozone koja je bila primorana tražiti pomoć međunarodnih zajmodavaca.

Očekuje se da će se ciparsko gospodarstvo, vrijedno 17,5 milijardi eura, ove godine smanjiti za 8,7 posto.

Uvjeti paketa spasonosnih zajmova uključuju gašenje druge najveće ciparske banke Popular, a nametnuli su gubitke na neosiguranu štednju u njezinom najvećem zajmodavcu Bank of Cyprus, te njihovu dokapitalizaciju nakon golemih gubitaka proizišlih iz zajmova Grčkoj.

Demetriades je upozorio da će se kontrole kapitala morati postupno ublažavati jer bi, kako napominje, njihovo naglo ukidanje moglo izazvati brzi odljev novca iz ciparskog bankovnog sektora i probleme s likvidnošću.

Komentirajte prvi

New Report

Close