Guccijevu robu i dalje kupuju 'šakom i kapom'

U četvrtom kvartalu prodaja je uvećana više od 23 posto na 3,7 milijarde eura/REUTERS U četvrtom kvartalu prodaja je uvećana više od 23 posto na 3,7 milijarde eura/REUTERS

Unatoč strahovanjima utjecaja usporavanja ekonomije, prodaja francuske kompanije lani skočila 29 posto.

Gucci i Saint Laurent, brendovi francuske kompanije Kering, ne znaju za strahovanja analitičara da Kinezi više nemaju novca za kupnju luksuzne robe.

Prema izvješću objavljenom u utorak, Keringova organska prodaja u četvrtom tromjesečju skočila je više od 23 posto na 3,72 milijarde eura.

Iznimno dinamično
Time su nadmašena ionako visoka očekivanja analitičara koji su u anketi Bloomberga prognozirali 22-postotni rast prodaje. Ukupno je tijekom cijele 2018. prodaja uvećana više od 29 posto na 13,7 milijardi eura. "Ovo je bila izvanredna godina", izjavio je novinarima Jean-Marc Duplaix, financijski direktor Keringa. Dodao je kako je četvrti kvartal ostao iznimno dinamičan zahvaljujući kineskim kupcima. Kering se tako pridružio svojim rivalima, LVMH-u i Hermesu te kozmetičkoj kompaniji L'Oreal u objavi i dalje snažnih prodajnih rezultata i kineske potražnje za luksuznom robom, unatoč makroekonomskim problemima.

Iako je kinesko gospodarstvo prošle godine ostvarilo najniži rast od 1990. godine, što se negativno odrazilo na kompanije poput Applea i Caterpillara, tržište luksuzne robe još ne osjeća ta kretanja. Međutim, na cijenu Keringove dionice odrazila se zabrinutost ulagača. 

Pad od 16 posto
Američko-kineske trgovinske napetosti te očekivanja pada potražnje rezultirala su time da Keringova dionica trenutno ima 16 posto nižu cijenu u odnosu na vrhunac prošloga lipnja. Oporavak dionica možda će izazvati najavljeno povećanje dividende.

S obzirom na rekordnu dobit od 3,7 milijardi eura u 2018. godini, Kering je najavio da će dioničarima dati 10,5 eura po dionici, nasuprot šest eura dividende iz dobiti za 2017. godinu. Jean-Marc Duplaix istaknuo je kako je ta odluka u skladu s dividendnom politikom. Inače, procjene analitičara Berenberga kazuju kako Kering "sjedi" na približno 10 milijardi eura gotovine akumulirane tijekom godina.

Komentari (0)
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!