Vlast požuruje investitore: Gube milijune zbog kašnjenja brojnih hotela na obali

Autor: Poslovni dnevnik , 05. rujan 2018. u 13:49
Plavi horizont trebao je biti otvoren za sezonu 2014. godine

Samo u proračun općine Bar trebalo je pristići više od 53,5 milijuna eura od hotelskog naselja na Maljeviku ruske tvrtke Sonuba Montenegro.

Kašnjenje brojnih investicijskih projekata, na kojima se uglavnom temelji rast crnogorske ekonomije, počelo je konačno zabrinjavati izvršnu vlast čiji predstavnici sada upozoravaju investitore, pišu Vijesti. Počelo u lipnju kada je premijer Duško Marković upozorio izvođače radova na budućem skijalištu Kolašin 1600 da moraju poduzeti dodatne aktivnosti kako bi nadoknadili zaostatke i realizirali važan razvojni projekat.

Izgradnja žičare je za cijenu od oko 8,98 mil. eura prošle godine dodijeljena konzorcij kojeg čine podgorička tvrtka Eminent, čiji je vlasnik Ratimir Saveljić i austrijski Doppelmayr Seilbahnen, s podizvođačima. I potpredsjednik crnogorske vlade Milutin Simović prije dva mjeseca u Cetinju je poručio da se mora raditi u skladu s ugovorenom dinamikom jer su infrastrukturni projekti u Cetinju važna pretpostavka za ubrzan gospodarski razvoj.

U tom gradu kasni izgradnju novog nogometnog stadiona i tržnice. "Potrebno je zaštititi crnogorsku ekonomiju od sumnjivih investitora, odlučno ispitati i procesuirati sve pojedince ili institucije koje dopuštaju ulazak prljavog kapitala. Svim investitorima koji donose u Crnu Goru zdrav kapital i nove tehnologije omogućiti brzu i učinkovitu administrativnu pomoć i stvaranje povoljnog poslovnog okruženja", rekla je zastupnica Demokrata Zdenka Popović, dodajući da Crna Gora ima sporu administraciju, lošu infrastrukturu, lošu poslovnu klimu, veliki broj parafiskalnih nameta i ogroman nesrazmjer između uvoza i izvoza. 

Samo srušili stari hotel
Tako je gradnja hotela As u Perazića dolu počela prije 16 godina i njome se sada bavi Tužiteljstvo. Ministarstvo turizma je prije dvije godine podnijelo kaznene prijave protiv investitora, kompanije Nega Tours, zbog dostavljanja lažnog bankarskog jamstva od tri milijuna eura. Kompanija Budvanska rivijera je u svibnju 2016. po nalogu vlade, podnijela Privrednom sudu tužbu za raskid ugovora o prodaji hotela As.

 

25 milijuna

eura platio je katarski fond kompleks Plavi horizont prije osam godina

Zbog kašnjenja Detaljnog urbanističkog plana (DUP) Maljevik, investitor ruski Sonuba Montenegro, više od desetljeća na zemljištu pokraj Sutomora ne počinje gradnju najavljenog luksuznog hotelskog kompleksa. Na Maljeviku je planirana gradnja hotelskog kompleksa za koji je Sonuba 2007. od Općine Bar, za 32 milijuna eura, kupila 200.000 kvadrata zemljišta. Računajući komunalije za buduće hotelsko naselje, u proračun općine trebalo se sliti više od 53,5 milijuna eura, a najavljeno je zapošljavanje do 2000 radnika. Općina Bar je 2011. obaviještena da je Sonuba Montenegro, s kojom je zaključen ugovor o kupovini zemljišta, promijenila vlasnika, te da je novi vlasnik druga kompanija iz Rusije, čiji je interes drugačiji od onog utvrđenog tada važećim DUP-om za to područje. 

Općina Bar je počela proceduru za izmjenu prostorno-planske dokumentacije. Kompleks Plavi horizont u Krtolima katarski fond kupio je za 25 milijuna eura od HTP Primorje prije osam godina i obećao da će za sezonu 2014. otvoriti novi resort s hotelom pet plus zvjezdica. Qatari Diar je do danas samo srušio stari hotel Plavi horizont i nije izgradio niti jedan novi objekt. Planiran resort je vrijedan 270 milijuna eura.

Problem je pretvaranje prava korištenja tri velike parcele u sklopu kompleksa koje je HTP Primorje prodalo Qatari Diaru u pravo vlasništva fonda, a za što se postupak još vodi u Upravi za nekretnine u Tivtu. Čeka se i završetak sudskih sporova sa suvlasnicima zemljišta. Ugovor o povezivanju Italije i Crne Gore energetskim kabelom potpisan je 2010. godine.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko milijardu eura, a završetak radova planiran je do kraja 2018. godine. Međutim, talijanska kompanija Terna do sada je položila samo jednu od dvije ugovorene žile podmorskog kabela. Značajno kasni i izgradnje hotela Kristal Rivijera u Petrovcu. Ugovor o zajedničkom ulaganju između Budvanska rivijere i tvrtke Euromix Tours zaključen je 2011. Predviđeno je da od ukupno 269 smještajnih jedinica u budućem hotelu njih 48 pripadne odvojenom hotelu Kristal i prijeđe u vlasništvo Budvanske rivijere. Rok za završetak odvojenog hotela bio je 1. listopad 2016. Radovi su nastavljeni nakon tri godine zastoja. 

Htjeli uložiti 210 mil. eura
Kasni i izgradnja turističkog kompleksa Montrose na poluotoku Luštica, vrijednog 210 milijuna eura. Ugovor o dugoročnom zakupu potpisan je 2009. godine, ali je stupio na snagu 2013., potpisivanjem protokola o njegovoj pravovaljanosti. Konzorcij Northstar i Equest Capital Limited zakupio je 520.000 kvadrata zemljišta za gradnju turističkog kompleksa visoke kategorije. Investitor se obvezao da će izgraditi hotel visoke kategorije, brenda Ritz-Carlton i 29 luksuznih vila s pratećim ugostiteljskim i trgovinskim prostorima.

Ugovorom i aneksom Northstar se obvezao da će u sljedećih pet godina u prvu fazu projekta uložiti 141,8 milijuna eura. Investitor nije napravio ništa osim tzv. adminsitrativne pripreme, a ključno opravdanje je nedostatak infrastrukture. Iz vlade su u srpnju rekli kako očekuju da će Northstar u dogovorenom roku realizirati investiciju i da neće raskinuti ugovora o zakupu.

'Zaboravna' vlast

Novac osiguran, ali autocesta će ipak kasniti
Vlada i njeni predstavnici još ne daju odgovore tko je oštetio državu za tri milijuna eura kod lažnih jamstava za hotel As i zašto je on i poslije 16 godina opasna građevina u Perazića dolu. Nema odgovora niti na to čijom je greškom 'zaboravljena' petlja na autocesti koja će građane stajati 30 milijuna eura. Niti zašto se kasni s projektom autoceste iako je novac osiguran", rekao je Vijestima član Predsjedništva i SDP-a Mirko Stanić. Ministar prometa Osman Nurković najavio je u lipnju mogućnost da će autocesta kasniti. Razlog je vjerovatno petlja Smokovac, koja je naknadno projektirana.

Komentirajte prvi

New Report

Close