GSK i Novartis razmjenjuju imovinu, Pfizer ide s novom ponudom za AstraZenecu

Autor: Tomislav Pili , 22. travanj 2014. u 22:01
Ulagači pozdravljaju posljednju rošadu u farmaceutici/FOTOLIA

Novartis će preuzeti GSK-ovu onkološku proizvodnju, a Britanci će preuzeti poslovanje s cijepivima.

U svega nekoliko posljednjih dana globalni farmaceutski sektor svjedoči rijetko viđenom preslagivanju i spajanju vrijednom nekoliko desetaka milijardi dolara. Najnovija vijest došla je u utorak iz Švicarske gdje je tamošnji farmaceutski div Novartis objavio kako planira transformirati poslovanje kroz zamjenu određene imovine s britanskim farmaceutom GlaxoSmithKlineom (GSK).

Osim toga, Novartis planira prodati veterinarski dio svog poslovanja američkoj tvrtki Eli Lilly, u transakciji vrijednoj približno 5,5 milijardi dolara.Zamjena imovine s GSK-om sastoji se od Novartisove kupnje GSK-ovih onkoloških proizvoda za 14,5 milijardi dolara, a prodao bi im poslovanja sa cjepivima, osim onih za gripu, za 7,1 milijardu dolara, plus rojalitete. Takav zaokret u poslovanju rezultat je nestrpljivo iščekivane strateške revizije poslovanja, a Novartisov izvršni direktor Joe Jimenez kaže da će te promjene fokus kompanije usmjeriti inovativnom poslovanju na globalnoj razini. "Njima će se poboljšati naša financijska snaga, a očekuje se i da će trenutno doprinijeti našim stopama rasta i maržama", kaže Jimenez.Sporazumu označava početak ključne reorganizacije i za GSK, čijim će dioničarima navedene promjena omogućiti povrat četiri milijarde funti. GSK će tako preuzeti s Norvatisom upravljanje budućim odjelom poslovanja vezanom za zdravlje potrošača, ali će odustati od ambicije zauzimanja pozicije globalnog lidera na području onkologije.

 

101mlrd.

dolara nudio je Pfizer za kupnju AstraZenece

Procjenjuje se da ovaj odjel može u budućnosti ostvarivati 6,5 milijardi funti godišnjeg prihoda. Britanska je kompanija objavila da će u budućnosti imati uravnoteženo poslovanje usmjereno na zdravlje potrošača, cjepiva, lijekove za dišne puteve te lijekove protiv virusa HIV-a, koji će zajedno činiti oko 70 posto prihoda. Sporazum su pozdravili i ulagači u dionice GSK-a, podignuvši cijenu na burzi za gotovo pet posto na 16,3 funte. Optimizam ulagača tim više ima smisla ako se zna da su analitičari posao doživjeli kao najveću suradnju u farmaceutskom sektoru do sada i koja bi dioničarima trebala "otključati" značajnu vrijednost. Da se u farmaceutskom sektoru nešto ozbiljno događa najavila je i vijest od ponedjeljka kako američka farmaceutska kompanija Pfizer uskoro planira izaći s novim ponudama za preuzimanje britanske farmaceutske tvrtke AstraZeneca. Valja naglasiti akko bi to bilo najveće preuzimanje u povijesti farmaceutske industrije.

Podsjetimo, Pfizerova posljednja ponuda od 101 milijardu dolara bila je odbijena.Poznavatelji sektora smatraju da se radi o racionalnoj transakciji za američku kompaniju koja nastoji ojačati svoju ulogu u segmentu onkoloških proizvoda. Pored toga, kupnjom AstraZenece američka kompanija ostvarila bi značajne uštede na troškovima razvoja još uvijek rizičnih eksperimentalnih lijekova, poznatijih kao imunoterapija, mišljenja su analitičari specijalizirani za farmaceutsku industriju. Radi se o lijekovima kojima se ojačava imunosni sustav u borbi s tumorima. Ni Pfizer ni AstraZeneca nisu međutim željeli komentirati napise britanskog Sunday Timesa koji je, pozivajući se na izvore među investicijskim bankarima i u farmacetuskoj industriji, objavio da je Pfizer pristupio AstraZeneci s takvim prijedlogom. Ipak, cijena AstraZenecove dionice poskočila je u utorak na Londonskoj burzi za više od osam posto. Špekulacije oko preuzimanja, koje bi moglo biti potencijalno najveće inozemno preuzimanje jedne britanske kompanije dosad, vjerojatno će potaknuti strahove u vezi radnih mjesta u britanskom farmaceutskom sektoru, koji tamošnja vlada smatra ključnom industrijskom granom.

Novi posao

Botox za 50 milijardi dolara

Poznati američki aktivistički investitor Bill Ackmann i kompanija Valeant Pharmaceuticals namjeravaju ponuditi 50 milijardi dolara za tvrtku Allergan, proizvođača čuvenog Botoxa. Službena objava ponude očekuje se u utorak kasno navečer po europskom vremenu, tvrde za Financial Times upućeni izvori.Valeant, proizvođač neuroloških i dermatoloških lijekova, navodno će u transakciji sudjelovati s 15 milijardi dolara gotovine, a za sada još nepoznat iznos planira ponuditi u dionicama. Tržišna vrijednost Valeanta i Allergana kreće se oko 42 milijarde dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close