GS na plinu zaradi više od Exxona

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 16. svibanj 2016. u 22:00
Protrgovali s 1,2 bilijuna kubika/REUTERS

Banka godišnje trguje količinom plina dovoljnom za četvrtinu američkih kućanstava.

Američka investicijska banka Goldman Sachs od prodaje plina zarađuje više od naftnih divova Chevrona i ExxonMobila. Banka je prošle godine trgovala s 1,2 bilijuna kubika plina, dvaput više nego 2013. godine, što odgovora četvrtini ukupne potrošnje američkih kućanstava. Time je Goldman Sachs zasjeo na sedmo mjesto liste najvećih sjevernoameričkih trgovaca plinom.

Griju i Buffalo
U plinski je biznis banka ušla nakon 2010. i akvizicije američkih plinskih operacija kanadske naftne kompanije Nexen. Nakon što su u 2011. isporučivali 3,42 milijarde kubika dnevno, 2015. godine sjevernoameričke potrebe za plinom porasle su 71 posto na 5,86 kubika dnevno. Prošle je godine s 11 posto Goldman Sachs sudjelovao u snabdijevanju plinom američkog grada Buffala iz savezne države New York, a vladina izvješća pokazuju da od Goldmana plin kupuju i elektrane smještene u sjevernom Meksiku.

Goldman Sachs nedavno je i sklopio ugovor kojim se obavezao na 30-godišnju isporuku plina u ruralne dijelove Alabame. Njihovo poslovanje plinom nije osujetilo ni uvođenje novih regulativa za trgovanje fizičkom robom poput nafte, plina i aluminija, kao ni zabrinutost američke središnje banke (Fed) o nedovoljnoj kompetentnosti banka za ovaj posao.

Ostali većinom odustali
Ostale su se američke banke iz trgovanja plinom povukle ili reducirale svoj udio, dok jedino australska banka Macquarie, a čiji rad Fed ne nadzire, u sjevernoameričkoj plinskoj industriji ima veći udio od Goldman Saschsa. Iako je Goldman Sachs dio infrastrukture poput elektrana i skladišta metala prodao, pozicioniranje posrednika u prodaji plina ipak sugerira da od energetskog sektora nisu sasvim odustali.

Komentirajte prvi

New Report

Close