Grupa Mercator u 2013. planira ostvariti 2,9 milijardi eura prihoda

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. listopad 2012. u 08:18
PXL

U razdoblju 2013.- 2016. Mercator Grupa fokusirat će se na ulaganja s najvećim potencijalom rasta i dobiti te će investirati ukupno 280 milijuna eura.

Nadzorni odbor Mercatora na jučerašnjoj je sjednici potvrdio novu srednjoročnu gospodarsku strategiju Mercator Grupe za razdoblje 2013. – 2016. godine, u kojem će se Grupa fokusirati na osnovnu djelatnost na pet glavnih tržišta, izvijestili su iz te najveće slovenske trgovačke kompanije.

U postizanju strateških ciljeva Grupa će se usredotočiti na ključne stupove poslovanja – optimizaciju (pojednostavljenje organizacije i procesa, dostizanje ciljane produktivnosti, optimizaciju svih troškova i financijsku stabilnost), profitabilnost, usredotočenost (na države s potencijalom rasta, na potrošača i osnovnu djelatnost) te rast. Grupa Mercator u 2013. planira ostvariti 2,9 milijardi eura prihoda od prodaje, 3 milijuna eura dobiti te preokrenuti u negativne trendove koji su prisutni u ovom trenutku. U 2016. godini planira prihode od prodaje u iznosu od 3,3 milijarde eura, te poslovni rezultat u visini od 77 milijuna eura.

Uprava Mercator Grupe, navodi se, donijela je niz mjera, koje već provodi, kako bi se povećala troškovna učinkovitost i omogućila optimizacija poslovnih aktivnosti, što će, između ostalog, značajno smanjiti opće i režijske troškove. Očekuju kako će se pozitivni učinci poduzetih mjera i novi pristupi komercijalnom segmentu poslovanja dijelom odraziti na rezultate u 2013., a u većoj mjeri od 2014. nadalje.

U razdoblju 2013.- 2016. Mercator Grupa fokusirat će se na ulaganja s najvećim potencijalom rasta i dobiti te će investirati ukupno 280 milijuna eura. Napominje se da Grupacija nastavlja s projektom monetizacije s ciljem smanjenja zaduženosti. Izvedba projekta predviđena je za prosinac 2012., a sredstva od prodaje nekretnine bit će usmjerena na smanjenje duga. Tijekom 2013. i u prvoj polovici 2014. poseban naglasak stavit će se na dezinvesticije.

Kako se navodi, monetizacijom i dezinvestiranjem Grupa će smanjiti zaduženje za oko 300 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close