Griju se na ljusku i uštede 250.000 eura godišnje

Autor: Poslovni.hr , 29. veljača 2016. u 09:45
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ne moraju samo veliki konzumenti prelaziti na pelet, već je ideja da i individualni poljoprivredni proizvođači u svojim domaćinstvima mogu prijeći na jeftiniji oblik grijanja

"Vojvodina ima ogromne potencijale u biomasi iz žetvenih ostataka, ali ih gotovo i ne koristi. Najbolji primjer za to je Termoelektrana-toplana u Sremskoj Mitrovici, koja je 2012. godine prešla sa skupog uvoznog plina na domaću biomasu sa vojvođanskih polja", kaže potpredsjednik Skupštine Vojvodine Milivoj Vrebalov.

Ušteda koju donosi razlika u cijenama plina i biomase, u njihovom slučaju suncokretove ljuske, je oko 250.000 eura godišnje, rekao je Vrebalov. 

On je na Svjetskim danima održive energije u Austriji rekao da je, osim uštede u novcu, povećana i sigurnost proizvodnje topline, jer ne ovisi od količini uvezenog energenta, već energent uzgajaju sami. 

Prema njegovim riječima, ne moraju samo veliki konzumenti prelaziti na pelet, već je ideja da i individualni poljoprivredni proizvođači u svojim domaćinstvima mogu prijeći na jeftiniji oblik grijanja. 

Vrebalov je dodao da je cilj delegacije Skupštine Vojvodine da se na skupu u Austriji poveže sa mogućim kupcima gotovog agropeleta. 

"Cilj nam je da naš proizvod nađe svoj put na rastućem tržištu peleta u Europi, jer kako smo ovdje čuli, države Europske unije troše više peleta nego što mogu proizvesti", kazao je Vrebalov, a prenosi BETA. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close