Grčki turizam ruši još jedan rekord, zaposlio je 80 posto Grka

Autor: Tomislav Pili , 21. rujan 2016. u 15:39
Grčku će ove godine posjetiti 25 milijuna turista/FOTOLIA

U prvih osam mjeseci Grčku je posjetilo 6,5 posto turista više, pa je od 254.000 novih radnih mjesta u turizmu otvoreno preko 210.000.

Turizam je postao glavna gospodarska grana koja grčkoj ekonomiji izmučenoj najdužom recesijom od 2. svjetskog rata uspijeva držati "glavu iznad vode".

Najjužnija članica eurozone ove godine očekuje još jednu rekordnu turističku sezonu. Prema podacima konfederacije tamošnjih turističkih djelatnika SETE, od siječnja do kolovoza Grčku je posjetilo 6,5 posto, odnosno 750.000 turista više nego u istom lanjskom razdoblju. SETE na temelju toga prognozira da će ukupno ove godine doći 25 milijuna turista, odnosno 27,5 milijuna ako se ubroje i posjetitelji s kruzera, piše britanski Guardian. To bi značilo da će u Grčku stići dva puta više turista nego što ima stanovnika. Podsjetimo, lani je Grčku posjetilo 23,5 milijuna turista koji su donijeli 14,2 milijarde eura zarade ili 24 posto vrijednosti cijelog gospodarstva, pokazuju podaci grčke središnje banke.

 

14,2mlrd.

eura prošle je godine zarađeno od turizma

Ima gostiju, ima i posla
Bez turizma nema ni posla. Podaci ministarstva rada pokazuju da je u prvih sedam mjeseci ove godine u Grčkoj otvoreno 253.945 novih radnih mjesta. Od toga je u turizmu i ugostiteljstvu otvoreno 210.226 radnih mjesta. Drugim riječima, od 10 radnih mjesta, turizam otvara njih osam. Na godišnjoj razini u turizmu je ove godine posao našlo gotovo 15 posto više Grka, a plaće u tom sektoru ove su godine više impresivnih 13,3 posto, prenosi list Ekathimerini. Takav zamah morao se odraziti i na ukupnu stopu nezaposlenosti koja je u razdoblju između travnja i lipnja pala na 23,1 posto. Za usporedbu, još 2014. nezaposlenost je bila na rekordnih 28 posto.

Recesija u Grčkoj traje od 2009. godine, a od 2010. do danas turizam je uvećao prihode koje donosi proračunu za 40 posto. Istovremeno, gospodarstvo je potonulo za 25 posto. Izravni utjecaj turizma na gospodarstvo iznosi 10 posto BDP-a dok se neizravni penje i do 25 posto. Turizam je i glavni pokretač grčkog izvoza s obzirom da 90 posto prihoda dolazi iz inozemstva."Unatoč svemu što se prošle godine dogodilo, unatoč raspravi Grčke s međunarodnim vjerovnicima, Brexitu i nesigurnostima na financijskim tržištima, turistički sektor i dalje nadmašuje sve ostale sektore", kaže šef grčke turističke zajednice Andreas Andreadis u razgovoru za britanski list. Grčki turistički djelatnici ističu kako je skok turističkih dolazaka ove godine zasluga nekoliko faktora. Uz napetosti na Bliskom istoku, lošu sigurnosnu situaciju u Turskoj i terorističke napade u zapadnoj Europi, poboljšanje je donio snažan pad priljeva izbjeglica i migranata nakon dogovora Europske unije i Turske. 

 

Andreadis

Unatoč svemu, turistički sektor i dalje nadmašuje sve ostale sektore.

Porezi su veća briga
Egejski otoci blizu turske obale koji su prvi na udaru izbjegličkog vala, poput Lesbosa i Chiosa, bilježe pad turističkih dolazaka, ali Andreadis kaže kako se otok Kos, također na udaru, počeo oporavljati, pa će ove godine zabilježiti tek jednoznamenkasti pad. Međutim, mnogo više od izbjeglica turističke radnike brinu porezi.Vlada u Ateni pod velikim je pritiskom međunarodnih kreditora da namakne novac za otplatu dugova, pa je već povećala PDV sa 6,5 posto na 13 posto na cijene turističkog smještaja te sa 13 na 24 posto na cijene hrane i pića. "Ključno je da se porezi snize", ističe šef grčkog turizma. Stoga oporbena stranka Nova demokracija već obećava turističkim radnicima da će ih porezno rasteretiti ako se vrate na vlast.

Komentirajte prvi

New Report

Close