Grčke banke ostaju zatvorene još nekoliko dana; čeka se ECB

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. srpanj 2015. u 16:48
Foto: DPA/PIXSELL

“Banke će ostati zatvorene, do petka ili idućeg ponedjeljka”, kazao je za Reuters neimenovani izvor u bankovnim krugovima.

Grčke banke trebale bi ostati zatvorene još najmanje nekoliko dana prema odluci koju se sprema donijeti vlada u Ateni, kazali su u ponedjeljak izvori u bankovnim krugovima uoči susreta s ministrom financija a sve su oči uprte i u Europsku središnju banku koja odlučuje o programima za likvidnost.

Grčka je prošlog tjedna usvojila kontrolu prometa kapitala i naredila bankama da zatvore šaltere nakon što je ECB zadržao visinu ključnog programa za likvidnost ELA na važećoj razini od 89 milijardi eura pa se zemlja suočila s manjkom likvidnosti.

Uredba istječe u ponoć i očekuje se da će je vlada zamijeniti novom.

"Banke će ostati zatvorene, do petka ili idućeg ponedjeljka", kazao je za Reuters neimenovani izvor u bankovnim krugovima.

ECB-ov odbor trebao bi se također sastati do kraja dana kako bi raspravljao o hitnom programu za likvidnost, nakon što je grčka središnja banka zatražila da se povisi njegov plafon.

Novinska agencija AFP podsjeća da je ELA trenutno jedini izvor financiranja za grčke banke a time i za grčko gospodarstvo. U međuvremenu je istekao program međunarodnih kredita za Grčku a novi nije usvojen pa nisu ispunjeni uvjeti ni za provedbu ELA-e.

ECB definira ELA-u kao potporu središnjih banaka zemalja eurozone, "u izvanrednim okolnostima i na pojedinačnoj osnovi", koja se odobrava nelikvidnim institucijama i tržištima.

Ako bankama ponestane eura, Grčka bi mogla biti prisiljena uvesti paralelnu valutu, napominje AFP.

"Kako će isplaćivati plaće i mirovine? Iz eurozone se izlazi tek kada se uvede nova valuta", kazao je u nedjelju predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

Za ECB bi raspad eurozone bio najgori mogući scenarij pa su dosada činili sve što je u njihovoj moći kako bi ga spriječili.

Neki članovi bančinog upravnog vijeća smatraju pak da na eurozonu podjednako razorno djeluje kontinuirano kršenje propisa, poput – kako kažu – grčkog.

Tako je guverner njemačke središnje banke Jens Weidmann proteklih tjedana opetovano glasao protiv ELA-e a njegov bi tvrdi stav u upravnom vijeću ECB-a mogli podržati još neki članovi.

Za gašenje ELA-e potrebna je dvotrećinska većina glasova u vijeću, podsjeća AFP.

Poznavatelji prilika u ECB-u tvrde pak da banka ne želi biti institucija koja će isključiti Grčku iz financijskog sustava eurozone i time potaknuti njezin izlazak iz zone primjene jedinstvene europske valute.

"ECB neće želi ispaliti kobni hitac. Sve dok političari eurozone budu signalizirati da su spremni pregovarati s Atenom, ECB će zadržati program za likvidnost na postojećoj razini", tumači analitičar ING DiBae Carsten Brzezinski.

Komentirajte prvi

New Report

Close