Grčka pristala na nove mjere štednje

Autor: Tomislav Pili , 02. svibanj 2017. u 21:59
Premijer Aleksis Cipras/REUTERS

Otvara se put pregovorima o smanjenju glavnice duga.

Grčka vlada u utorak rano ujutro postigla je sporazum s međunarodnim kreditorima koji otvara vrata daljnjem financiranju iz paketa pomoći iz 2015., ali i pregovorima o smanjenju glavnice duga.

"Imamo bijeli dim", izjavio je novinarima ministar financija Euklid Cakalotos povlačeći paralelu s izborima za papu. "Pregovori o tehničkom sporazumu zaključeni su po svim pitanjima. Otvoren je put za pregovore o smanjenju glavnice", dodao je Cakalotos. No, razloga za euforiju nema grčki narod. Sporazum donosi  reforme tržišta rada i energije te još jedno smanjenje mirovina koje stupa na snagu 2019. godine.

Osim toga, snižava se granica neoporezivog dohotka sa sadašnjih 8636 eura na 6000 eura. Sporazumom  će i veći broj trgovina moći raditi nedjeljom. Sva rezanja i reforme trebala bi donijeti dodatne uštede od dva posto BDP-a. To bi trebalo između 2019. i 2021. donijeti proračunski višak od 3,5 posto. Ako u tome uspije, vlada u Ateni moći će malo olabaviti pritisak mjera štednje, prvenstveno kroz smanjenje poreza. 

Komentirajte prvi

New Report

Close