Grčka dobiva 700 mil. eura za migrante

Autor: Maria Mrvelj , 02. ožujak 2016. u 21:59
Grčka je prva postaja/REUTERS

Bruxelles preusmjerio novac iz fondova za pomoć u katastrofama.

Europska komisija u srijedu je predložila da se novac iz fondova namijenjenih za pomoć u slučaju katastrofa izvan Europske unije preusmjeri u rješavanje migrantske krize. Ukoliko se prijedlog odobri, novac će biti poslan u Grčku, gdje 7000 migranata čeka na granici  s Makedonijom i onemogućen im je nastavak puta prema zapadnoj Europi.

Program Europske komisije za hitne slučajeve obično je namijenjen za pomoć u konfliktnim zonama Afrike i Bliskog istoka, a preusmjeravanje novca pokazuje kako EU počinje koristi nekonvencionalna sredstva u rješavanju izbjegličke krize.Prema navodima agencije AFP, prijedlog je predstavio povjerenik za humanitarnu pomoć Christos Stylianides.

Također je naveo iznos od 700 milijuna eura unutar tri godine, namjenjene uglavnom Grčkoj. Ta je država prva postaja za ulazak ogromnog vala ljudi u bijegu od rata i siromaštva u Europu, najviše kroz Tursku. Ova kriza proglašena je najvećom u povijesti Europske unije. Grčko ministarstvo migracija u nedjelju je tim povodom od Bruxellesa zatražilo 450 milijuna eura u opremi i osoblju za privremene kampove namjenjene izbjeglicama koje će još doći.

Komentirajte prvi

New Report

Close