Grci u Beogradu grade dva tornja visoka 140 metara

Autor: Poslovni dnevnik , 15. lipanj 2015. u 22:01
Ovako će izgledati novi kompleks uz hotel Jugoslavija

Sjeverni toranj bit će poslovni objekt, a u drugom tornju smještenom sa suprotne strane hotela, bit će stanovi i apartmani.

Na mjestu u Beogradu gdje se danas nalazi nekad popularan hotel Jugoslavija planiraju se veliki građevinski zahvati. Tornjevi visoki 140 metara, hotel, poslovni i stambeni objekt, ali i još jedan trgovački centar, dio su projekta za prostor na kojem je nekad bio najveći hotel u bivšoj državi, s kapacitetom od 1100 ležajeva.

Prije nekoliko dana na javni uvid stigao je nacrt detaljne regulacije novobeogradskog Bloka 11, između Bulevara Nikole Tesle, Keja oslobođenja i produžetka ulica Goce Delčeva i Aleksinačkih rudara. Uz rekonstrukciju hotela Jugoslavija, planiraju se tornjevi visoki 33 kata, ali i novi trgovački centar na mjestu bivšeg aneksa hotela koji je uništen za vrijeme bombardiranja Beograda, pišu Večernje novosti. U hotelu Jugoslavija sada se koristi samo dvorana za proslave, restorani u prizemlju i pojedini uredi, a nakon obnove hotel će raditi pod franšizom Kempinski.

 

33kata

imat će dva tornja koje gradi tvrtka QS Investment

Proširenje ceste
Grčki investitor kompanija QS Investment cijelom kompleksu s obnovljenim hotelom moći će pridružiti dva tornja visoka 140 metara. Sjeverni toranj, u produžetku ulice Goce Delčeva, bit će poslovni objekt, a u drugom smještenom s druge strane hotela bit će izgrađeni stanovi i apartmani. Za dio kompleksa koji je uništen za vrijeme bombardiranja predviđena je potpuna nova svrha jer će tu biti izgrađen trgovački centar na tri kata, dok će se u produžetku zgrade hotela Jugoslavija moći izgraditi još jedan poslovni objekt jednake visine. Bit će velikih promjena i u prometnoj infrastrukuturi. Bulevar Nikole Tesle bit će proširen za dvije trake kod raskršća s ulicama Goce Delčeva i Aleksinačkih rudara, za desna skretanja prema kompleksu.  U sklopu novog stambeno-poslovnog kompleksa, planira se i dječji vrtić te pješački koridor koji će dijeliti novu četvrt od zelene površine uz šetalište pokraj Dunava. Parkiranje će biti omogućeno u nadzemnim i višeetažnim podzemnim garažama. 

Pale cijene kvadrata
Tako će Beograd dobiti još veći broj novih poslovnih i stambenih kvadrata, iako danas padaju cijene za jedne i druge prostore. Cijene nekretnina na srpskom tržištu, prema pisanju Večernjih novosti, trenutno miruju, a dosegnule su najnižu razinu od 2008. godine. Sada su, prema mišljenju agencija za promet nekretninama, cijene realne i takve bi trebale ostati do kraja godine, a takva kretanja mogla bi se nastaviti i u 2016. godini ostane li u Srbiji stabilno političko i gospodarsko stanje. U protivnom, drže u agencijama, moguć je pad cijena od pet do deset posto, a "stanove će prodavati samo onaj tko mora". Međutim, nitko ne prognozira poskupljenje stambenog prostora u Srbiji.

"Sada je tržište življe nego što je to bilo prošle godine. Povećano je zanimanje za kupnju nekretnina, uglavnom manjih stanova, budući da je za njih potrebno najmanje novca, ali je četvorni metar u tim nekretninama najskuplji. Bilježimo i rast kupnje na temelju kredita jer su banke snizile svoje troškove i povećale plasman novca za tu svrhu. U sljedećem razdoblju cijene neće rasti, ali sve ovisi o situaciji u zemlji. Politička i gospodarska stabilnost izravno su povezane s tržištem nekretnina. Sada su cijene realne, povoljne i ovo je pravi trenutak za kupovinu nekretnina", rekao je za Večernje novosti Milan Simonović iz agencije Menadžer. 

Traže starije stanove
Prema njegovim riječima, ovisno o financijskim mogućnostima kupaca, traže se stanovi u središnjim dijelovima Beograda, ali i u predgrađu. Najtraženije su nekretnine od prvog do četvrtog kata, dobro osvijetljene, s centralnim grijanjem, iako zbog povećanih troškova centralnog grijanje to nije više presudan čimbenik. Oko dvije trećine kupaca, kaže Simonović, opredjeljuje se za starije stanove građene prije 1990. godine. Razlog je jednostavana, za stanove građene kasnije ne može se sa sigurnošću reći jesu li dovoljno kvalitetni. 

Jeftiniji kvadrati

Cijene najviše pale u Novom Beogradu

Od 2008. godine do danas najviše su pojeftinili stambeni kvadrati u Novom Beogradu. Prije sedam godina u novobeogradskim četvrtima nije se mogao kupiti četvorni metar stana za manje od 1700 eura, a sada se može dobiti za 1000 do 1100 eura. Cijena pada kada se kupuje stan na višim katovima, gdje iznosi oko 900 eura. Kod Arene, ranije je četvorni metar stambenog prostora stajao oko 3000 eura, a danas se može kupiti od 1500 do najviše 2000 eura, ali ta cijena vrijedi samo za najluksuznije stanove.

Komentirajte prvi

New Report

Close